Beste graszaad van 2024

Is het gras altijd groener aan de overkant? Het lijkt wel of de buren altijd een beter gazon hebben dan jij. Terwijl jullie tuin hemelsbreed een paar meter uit elkaar ligt. Daar wil je nu eens en voor altijd een stokje voor steken. Gras zaaien is nog niet zo makkelijk als je denkt. En het juiste graszaad kopen al helemaal niet. Zie maar eens een keuze te maken uit de soorten die er zijn. Gelukkig helpen wij je een handje op weg. Je leest wat het beste graszaad is en waar je rekening mee moet houden bij het kopen ervan. Het vergt even wat moeite en kunde maar uiteindelijk zullen alle buren jaloers zijn op jouw mooie tuin!

Beste graszaad van 2024

Barenbrug Water Saver 15kg

Het Barenbrug Water Saver 5kg graszaad komt in een lekker stevige zak van 5 kg. Daar kun je wel even mee vooruit! En daar is het precies voor bedoeld. Deze zak is goed voor het inzaaien van 200 vierkante meter. Tenzij je op een landgoed woont is dit meer dan voldoende voor je tuin. Een speciale eigenschap van dit zaad is dat het geschikt is voor droge grond. Hierdoor wordt er water bespaard en hoef je het niet om de haverklap te sproeien. Een win-win situatie dus! Het zorgt voor diep geworteld gras waar je het hele jaar plezier van hebt. Het is een combinatie van veldbeemgras en rietzwenkrassen. Veldbeemgras staat bekend om zijn groot herstellend vermogen. Rietzwenkrassen heeft als eigenschap dat het zich diep wortelt.

Top
 • Je bespaart tot 70% water
 • Zaaidichtheid van 30-35 gr per vierkante meter
 • Prachtig gazon als resultaat
Flop
 • Hoge aanschafprijs
 • Zware zak

Barenbrug Graszaad Speelgazon

Een mooi gazon nodigt uit om op te spelen. Met het Barenbrug Graszaad Speelgazon is het mogelijk! Je kind kan veilig spelen en als hij valt is het grootste risico dat hij een grasvlek in zijn kleding heeft. Gras dempt namelijk een eventuele val tijdens het spelen. Het samen inzaaien van het gras zal je kind al helemaal geweldig vinden. Helemaal als de eerste sprietjes zichtbaar worden en hij er uiteindelijk op kan spelen met zijn vriendjes! Met dit super zaad kun je rekenen op een sterk en dicht speelgazon. Bovendien is het gebruiksvriendelijk en geschikt voor iedere tuin. Deze zak van 15 kg dekt een oppervlakte van 500 vierkante meter. Meer dan voldoende om je lekker op uit te leven dus.

Top
 • Mix van roodzwenk, Engels raaigras en veldbeem
 • Zelfs geschikt voor de niet-groene vingers
 • Jarenlang plezier
Flop
 • Niet goedkoop in aanschaf
 • Grote zak die je ergens kwijt moet
 • Zware zak

Ecostyle Graszaad-Inzaai 50 m2

We kunnen niet anders zeggen dat het Ecostyle Graszaad-Inzaai 50 m2 van alle markten thuis is. Het is geschikt zaad voor in de schaduw. Ideaal wanneer je een schaduwgazon hebt dus. Je krijgt 2 kg geleverd dat goed is voor het inzaaien van ongeveer 50 vierkante meter. Niet alleen voor een schaduwgazon is het een perfecte keuze, maar ook voor een speelgazon of gewoon een siergazon. Het levert je een sterke grasmat op waar je veel plezier van zult hebben. Het kiemt lekker snel dus ook voor de ongeduldigen onder ons is het prima zaad. Kortom, je tuin krijgt een flinke boost. Jong tot oud zal ervan genieten. Terwijl je kinderen of kleinkinderen aan het spelen zijn lig jij op je handdoekje lekker in het gras!

Top
 • Lekker veelzijdig
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Mooie kleine doosjes
Flop
 • Kan te weinig zaad zijn voor een grote tuin
 • Relatief duur

DCM Activo – Speel- en sportgazon

Als je lekker actief wilt zijn in je eigen tuin biedt het DCM Activo – Speel- en sportgazon uitkomst. Je kunt genieten van de kwaliteit die je van DCM gewend bent. Dit graszaad zorgt voor een lekker stevige grasmat. Zo stevig zelfs dat het geschikt is om op te sporten en spelen. Je kinderen zullen het enig vinden. Ook voor jezelf is het leuk als je een balletje wilt trappen. Of het nu gaat om je enthousiaste puber die voetbalt, je kleine doerak die erover heen rent en een sliding maakt of je trouwe viervoeter die niet in de gaten heeft dat het gazon voor de mooi is bedoeld, dit DCM graszaad is ertegen bestand. Het is dus een win-win situatie voor iedereen. Op gras mag immers ook geleefd worden!

Top
 • Kinder- en huisdier proof
 • Geschikt om op te sport
 • Levert super mooi, dicht gras op
Flop
 • Vrij prijzig om aan te schaffen
 • Zware en grote zak

DCM Graszaad voor herstel en doorzaai

Het DCM Graszaad voor herstel en doorzaai is ideaal wanneer je je gazon een boost wilt geven. Het is geschikt voor het herstelgazon en om ervoor te zorgen dat het kwaliteit van je bestaande gazon op pijl blijft. Dankzij de organische meststoffen die zijn toegevoegd ligt je gazon er weer prachtig bij. De handige strooidoos zorgt ervoor dat je het makkelijk kunt strooien en doseren. Met een verpakking kun je zo’n 20 vierkante meter zaaien. Het komt tegen een prima prijs. Het is precies wat je gazon nodig heeft in moeilijke tijden, bijvoorbeeld in het voorjaar of najaar wanneer je gazon het zwaar heeft gehad. Even een boost en je geniet weer lekker lang van een groen grasland.

Top
 • Duurzame keuze
 • Uitstekende kwaliteit
 • Snelkiemend
Flop
 • Te weinig zaad voor een grote tuin
 • Niet geschikt voor aanleg nieuw gazon

Goedkoop graszaad

Goed graszaad kopen kan flink in de papieren lopen. Maar wat als je het niet zo breed hebt? Gelukkig zijn er manieren om geld te besparen en tóch van een prachtig groen gazon te kunnen genieten. Doe je voordeel met onze budget tips!

Graszaad aanbieding

Waarom zou je de hoofdprijs betalen als dit niet nodig is? Wacht gewoon een goede graszaad aanbieding af en sla je slag! Zelfs als je het niet direct nodig hebt kan het je geld besparen. Het is nooit verkeerd om wat op vooraad te hebben.

Grote óf juist kleine hoeveelheid

Een grote zak graszaad is in verhouding goedkoper dan kleine verpakkingen. Zeker wanneer je een groot gazon te zaaien hebt dan scheelt het behoorlijk als je een grote zak graszaad koopt in plaats van meerdere kleine verpakkingen. Wel is de aanschafprijs hoger dan een kleine verpakking maar je bent uiteindelijk goedkoper uit.

Het is een beetje tegenstrijdig maar een kleine hoeveelheid graszaad kan juist ook voordelig zijn. Als je een kleine tuin hebt is het onnodig om een grote zak aan te schaffen. De aanschafprijs van een kleine zak is lager dus je bespaart op de korte termijn geld.

Onderhoud je gazon

Je kunt je gazon nog zo mooi inzaaien, als je het vervolgens niet onderhoudt dan heb je er nog niets aan. Het ene gras heeft meer onderhoud nodig dan het andere. Het gaat je echter veel geld kosten als je het compleet verwaarloost. Er is dan namelijk een kans dat je geheel opnieuw moet zaaien. Geef je gazon dus aandacht en liefde om dat te voorkomen!

Beste goedkope graszaad

Als je het niet zo breed hebt zit je met het Dcm Activo Plus Graszaad goed. Het is goed voor in totaal 35 vierkante meter zaaien. Meer dan voldoende voor het gemiddelde gazon dus. Het gaat om kwalitatieve graszaden die je makkelijk zaait en je een stevig gazon opleveren. Het is zelfs prima voor een sport- en speelgazon. Houd er rekening mee dat als je een groter gazon hebt dan 35 vierkante meter je beter voor de DCM Activo – Speel- en sportgazon kunt kiezen. Dit is een grote zak graszaad en in verhouding goedkoper. Kortom, breng je situatie in kaart en bepaal wat het beste en goedkoopste uitpakt voor jou.

Graszaad kopen: dit moet je weten

Wat is het beste merk graszaad?

Met Barenbrug graszaad zit je altijd goed. Al sinds 1904 staat Barenbrug paraat als het om gras gaat. Niet alleen voor je eigen mini gazonnetje maar ook op professioneel gebied. Kenmerkend is de diep groene maar natuurlijke kleur en de mooie dichtheid van het gras zodat het een stevige mat wordt. Gras is gras zou je denken maar daar denken ze bij Barenbrug wel anders over. Iedere soort gras heeft zijn eigenschappen en daar zijn ze in gespecialiseerd. Zo weet je dat je altijd het goede graszaad voor het juiste doel geleverd krijgt.

Ook DCM is erg geliefd in de graszaadwereld. En dat is niet zo gek want met DCM ligt je gazon er altijd prachtig bij, in weer en wind, ieder seizoen. Behalve graszaad heeft DCM een breed assortiment aan producten dat je gras onderhoudt. Denk aan herstelzaad en bemesting. Behalve je gazon ligt ook je bloementuin er mooi bij dankzij de producten van DCM. Met voedingsrijke potgrond hebben je bloemen nog nooit zo mooi in bloei gestaan! Tenslotte is er ook bestrijding van ongenode gasten in je tuin. De onkruid- en insectenbestrijding van DCM is zeer doeltreffend.

Welke soorten graszaden zijn er op de markt?

Het ene graszaad is het andere niet. Je vindt het in allerlei samenstellingen met zo hun eigen voor- en nadelen. Hoe je een keuze maakt? Het hangt helemaal af van het doel waar je het graszaad voor wilt gebruiken. Wij deden een greep uit de meest voorkomende soorten graszaad zodat je een idee krijgt van de eigenschappen.

Graszaad is grofweg onder te verdelen in 4 soorten. Namelijk Engels raaigras, roodzwenkgras, veldbreemgras en struisgras. Engels raaigras staat bekend om zijn snelgroeiende en snelkiemende werking. Als je dus niet veel geduld hebt met het groeien van gras is dit een uitstekende keuze. Bovendien kan het prima tegen droge grond.

Roodzwenkgras groeit juist langzaam. Je geduld wordt echter wel beloond want je kun rekenen op een prachtig, dicht gegroeid gazon. Het voordeel van een langzaam groeiende grassoort is dat je het minder vaak hoeft te maaien. Als je gras zoekt voor een schaduwgazon ben je bij roodzwenkgras aan het goede adres. Ook veel vocht kan het prima hebben. Er bestaat naast het gewone roodzwenkgras ook een soort met uitlopers. Dit is ideal als je last hebt van kale plekken op je gazon.

Veldbeemgras groeit met uitlopers. Dit is ideaal wanneer je kale plekken in je gazon wilt opvullen. Het is een traaggroeiende soort en een zeer standvastig soort gras. Het kan zeker tegen een stootje. Het is niet geschikt om mee door te zaaien maar wel perfect om je gazon mee te starten.

Struisgras is prima als je fanatiek bent met maaien. Daar kan dit soort gras namelijk prima tegen. Een vochtige grond vindt struisgras geen probleem. De kieming is langzaam en de groei moet even op gang komen. Struisgras is niet gek op een droge grond.

Engels raaigras en roodzwenkgras worden het meest gebruikt voor graszaad. Een combinatie van meerdere grassoorten zul je het meeste tegenkomen. Je hebt dan het beste van alle werelden en de grassoorten vullen elkaar aan. Super praktisch dus.

Wat is de beste tijd van het jaar om gras te zaaien?

Wil je gras zaaien maar heb je geen idee wanneer? Je hebt 2 keuzes. Namelijk het voorjaar en het najaar. In het voorjaar zit je goed in april en mei. Het wordt dan namelijk warm genoeg en de grond is vochtig genoeg. Het najaar is ook ideaal. Als het regent vinden de zaadjes hun plekje in de grond. Kan graszaad tegen vorst? Nee, dat gaat niet goedkomen voor een optimaal resultaat.

Hoe lang duurt het voordat graszaad kiemt?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het hangt namelijk van meerdere factoren af hoe snel je graszaad kiemt. Ten eerste is het afhankelijk van de temperatuur. Als de bodem 10 graden is dan begint het kiemproces. Voor een goede groei is het van belang dat het ’s nachts niet onder de 5 graden komt. Een tweede belangrijke factor is het vochtgehalte. Het spreekt voor zich dat een zaadje zich niet ontpopt wanneer er geen water aan te pas komt. Het is dus van belang ervoor te zorgen dat de bodem een juiste vochtigheidsgraad heeft. Gebeurd dit niet dan zullen je zaadjes of een merendeel ervan niet ontkiemen.

Tenslotte is licht erg belangrijk. Zorg ervoor dat de zaadjes voldoende licht op kunnen vangen zodat ze kunnen groeien. Hark ze dus niet onder de grond want dan zul je niet kunnen genieten van een mooi groen gazon. Zijn deze factoren allemaal goed in balans dan kun je na een dag of 10 resultaat verwachten.

Kan ik graszaad sneller laten kiemen?

Je bent uiteraard deels afhankelijk van de natuur. Je kunt je graszaad sneller laten kiemen door het tijdens de juiste omstandigheden in te zaaien. Daarnaast kun je gebruik maken van snelkiemend graszaad. Dit is een mengsel van allerlei soorten graszaad waardoor het erg sterk is en het krachtig groeit. Graszaad houdt van aangename temperaturen. Wil je dat het snel groeit? Ga zaaien bij een temperatuur rond de 10 graden of warmer en dan zit je goed.

Wat als mijn graszaad niet kiemt?

We hebben net een aantal belangrijke factoren genoemd om je graszaad te laten kiemen. Het is iets wat je niet af kunt dwingen. Je hebt er deels zelf invloed op en deels ook niet. Je moet mazzel hebben met de externe factoren. Maar wat als je graszaad niet kiemt? Erg vervelend natuurlijk. Na een tijdje neemt de kracht van het graszaad om je groeien af. Je moet in dat geval je gazon opnieuw inzaaien. Zorg dus bij de eerste keer inzaaien dat de omstandigheden goed zijn om teleurstellingen te voorkomen!

Graszaad tips: zo maak je de beste koop keuze

Goed graszaad kopen is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Hoe je de juiste keuze maakt? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie en wensen. Waar wil je het graszaad gebruiken? Is de grond droog of juist vochtig? Gaat het om een schaduwgazon? Wil je een nieuw gazon inzaaien of gaat het om herstel van je gazon? Hoeveel heb je nodig? Wat is je budget? Met de onderstaande aandachtspunten kom je een heel eind om een goede keuze te kunnen maken!

 1. Doel van het graszaaien

  We stipten eerder al aan dat er grofweg 4 grassoorten die worden gebruikt voor graszaad. Welke voor jou het meest geschikt is? Dat hangt af van het doel waar je het voor wilt gebruiken. Voor een speelgazon is roodzwenk, Engels raaigras en veldbeem uitstekend. Of een combinatie daarvan. Voor een siergazon wordt vaak struisgras gebruikt. Als je weinig geduld hebt kun je voor snelkiemend graszaad kiezen. Dit zijn grassoorten die lekker snel kiemen. Houd er wel rekening mee dat dit type gras ook vaak snel groeit en je dus vaker moet maaien. Als het doel van gras zaaien is om je gazon te herstellen gebruik dan herstelgazon. Herstelgazon is niet alleen graszaad maar vaak gemixt met meststoffen om je bestaande gazon weer tot leven te wekken.

  Niet helemaal zeker wat je ermee aan moet? Geen stress. Op de verpakking van graszaad wordt aangegeven waar je het voor kunt gebruiken. De fabrikant heeft de juiste samenstelling al voor je bedacht. Dat kan dus niet misgaan.

 2. Hoeveelheid en zaaidichtheid

  Hoeveel graszaad per m2 je nodig hebt hangt af van de grootte van je gazon. Meten is weten dus meet hoe groot je gazon precies is. Op de verpakking van graszaad wordt precies aangegeven voor welke oppervlakte je het kunt gebruiken. Dit wordt aangegeven in het aantal vierkante meters. De zaaidichtheid bepaald hoe dicht je grasmat wordt. Als leidraad wordt 3 kg zaad per 100 vierkante meter aangehouden. Op de verpakking van je graszaad staat dit nauwkeurig aangegeven.

 3. Graszoden of zaaien?

  Als je een mooi gazon wilt heb je niet altijd zin om daar op te wachten. Met graszoden hoeft dat ook niet. Je krijgt kant-en-klare grasmatten die je zo in je tuin kunt leggen of laten leggen. Je ziet dus direct resultaat. Echter, gras zaaien is een stuk goedkoper. Wel moet je meer geduld hebben voor een mooi gazonnetje. Het ligt er dus aan wat je prioriteiten zijn, wat je budget is en hoeveel geduld je hebt.

 4. Duurzaamheid

  Tegenwoordig ontkom je er niet aan om stil te staan bij duurzaamheid. Zo ook bij de aanleg van je gazon. Een grasveld op zich is al heel duurzaam. Zeker wanneer je het goed onderhoud. Gras is een plant dus zorgt voor wisseling van CO2 en zuurstof. Er zijn manieren om duurzaam gebruik te maken van je gras. Een dicht grasbegroeiing geeft andere planten geen kans om te groeien zodat je geen onkruidbestrijding nodig hebt. Daarnaast is er tegenwoordig graszaad voor een droge bodem op de markt. Hierdoor hoef je het niet steeds te sproeien of water te geven. Ook zorgt sterk graszaad ervoor dat je niet constant hoeft te bemesten. Kortom, genoeg manieren om bewust en duurzaam je gazon aan te leggen!

Conclusie

Een mooi gazon is onmisbaar in iedere tuin. Of je nu een speelgazon, siergazon of een schaduwgazon wilt, er is voor ieder wat wils. Gras zaaien is niet moeilijk. Zelfs als je geen groene vingers hebt wordt het een succes. Het zit hem in de kwaliteit en samenstelling van het graszaad. Als je je gazon hebt ingezaaid kun je het naderhand bijhouden met herstelgazon. Dit geeft je bestaande gazon een boost. Er zijn allerlei soorten graszaden met ieder hun voor- en nadelen. Als je geen geduld hebt om te wachten op een mooi groen gazon dan helpt snelkiemend graszaad. Binnen de kortste keren lig jij met je handdoekje en een goed boek op een groene grasweide.

Tip: kunstgras en potgrond

Geen zin in al dat gedoe voor een mooi gazon? Kies voor kunstgras! Als je je planten en bloemen tot bloei wilt laten komen is goede potgrond onmisbaar.

Vorige

Beste infrarood thermometer van 2024

Volgende

Beste gietijzeren koekenpan van 2024

Laatste van Blog

withemes on instagram