/

Zo bespaar je het meeste op energie!

De herfst is begonnen, de energie begint te dalen en de gas & stroom rekening vliegt omhoog. Dit jaar wordt een van de duurste jaren ooit als het op onze energierekening aankomt en daarom is het verstandig om te gaan kijken naar hoe je het meeste op energie kunt besparen. Begin vooral met zonnepanelen vergelijken om zo snel mogelijk te kunnen besparen op stroom.

Zet apparaten uit en trek stekkers uit

Door dingen in jouw huis aangesloten en ingeschakeld te laten wanneer je ze niet gebruikt, drijf je jouw elektriciteitsrekening onnodig op.

Je kunt beginnen met het uitschakelen van lichten wanneer je niet in de kamer bent of wanneer het buiten licht genoeg is om alleen op natuurlijk licht te vertrouwen. Gloeilampen verbruiken 4 cent per uur voor 40 watt. Dat bedrag neemt alleen toe met het wattage van de lamp. Hoewel het niet veel lijkt, kan het na verloop van tijd zeker oplopen.

Je kunt ook geld besparen door apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen. Fantoomenergie, de energie die jouw apparaten gebruiken als ze zijn aangesloten maar niet zijn ingeschakeld, kan gemiddeld 100 euro per jaar kosten.

Verander de manier waarop je de was doet

Om geld te besparen bij het wassen kun je drie dingen doen:

  • Zet alleen een machine aan als je een volle lading hebt
  • Was de kleding op 30 graden of koud
  • Hang de was op in plaats van de droger te gebruiken

Gebruik tocht strips

Als jouw ramen fluiten of je voelt tocht rond jouw deurkozijnen, is het misschien tijd om te overwegen deze beter af te dichten. Lekkende lucht kan een flinke aanslag vormen op jouw energierekening, omdat jouw verwarming harder moet werken om uw kamers warm te houden, omdat er warme lucht verloren gaat door de kieren rond jouw ramen en deuren. Het is echter goedkoop en eenvoudig om dit op te lossen.

De eenvoudigste methode is om te investeren in drukgevoelige tocht strips die verkrijgbaar zijn in rubber of kunststof. Ze zijn voorzien van lijm, zodat ze gemakkelijk op de kozijnen van jouw ramen en deuren kunnen worden geplakt.

Profiteer van de daluren

Op bepaalde momenten van de dag en het jaar is het elektriciteitsverbruik hoger. Ten eerste is de vraag hoger in de winter en de zomer, wanneer mensen hun verwarming en airconditioning aanzetten. Overdag en ’s avonds is het verbruik ook hoger.

Sommige elektriciteitsbedrijven bieden tijd-voor-gebruik plannen aan, waarbij de tarieven tijdens piekuren worden verhoogd en tijdens daluren worden verlaagd.

Vorige

De verschillende soorten witgoed die je nodig hebt in je huis

Volgende

Alles over truffel retreats en micro doseringen

Laatste van Blog

withemes on instagram