Beste potgrond van 2024

Potgrond kopen? Als je je bloemen prachtig wil laten bloeien of je moestuintje een flinke opkikker wilt geven dan is goede potgrond onmisbaar. Potgrond is een mix van verschillende soorten grond voor in bloembakken en potten. Het bevat voedingsstoffen waarmee je planten tenminste de komende 6 tot 8 weken doorkomen. Potgrond is ideaal wanneer je een moestuinbak hebt of potten met je favoriete bloemen erin. Je wilt immers wel goed voor ze zorgen! De ene potgrond is echter de andere niet. Welke past het best bij jou? Potgrond kopen valt niet altijd mee. Daarom zochten wij voor je uit wat de beste potgrond is.

Beste potgrond van 2024

Favoriet Consumentenbond: DCM universele 40L

De DCM universele potgrond 40L is door de Consumentenbond getest met een 7,3. Het voorziet al je bloemen en planten zo’n 3 maanden van al hun voedingsstoffen. Je gebruikt deze potgrond voor zowel binnen- als buitenplanten. Met de zak van 40 liter kun je wel even vooruit. Bovendien is de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend. Hij is voorzien van een RHP keurmerk. Of je nu je kleine moestuintje wilt voorzien van de juiste potgrond of je bloemen of planten, het is allemaal mogelijk met deze universele potgrond. Hij garandeert een constante bloei en groei. Ook ideaal voor mensen die nog groentjes zijn op het gebied van tuinieren!

Top
 • Voor binnen en buiten
 • Favoriet Consumentenbond
 • Organisch
Flop
 • Zak is niet handig

Pokon RHP Universele Potgrond – 20L

De Pokon RHP Universele Potgrond – 20L staat eveneens hoog op het lijstje van de Consumentenbond. Met een testoordeel 7,1 komt hij uitstekend uit de bus. Je planten en bloemen zullen ervan genieten. Het gaat om universele potgrond dat overal voor te benutten is. Met een zak van 20 liter kun je wel even vooruit. Hadden we al genoemd dat het tegen een klein prijsje komt? Er zitten ontzettend veel voedingsstoffen in zodat je planten een goede groei doormaken en je tuintje of binnenplanten een succes worden. Door het mengsel van turfstrooisel, kalk en meststoffen biedt deze goede potgrond uitstekende ondersteuning. Kortom, onmisbaar!

Top
 • Fijn geprijsd
 • Water wordt goed vastgehouden
 • Komt goed uit de groeitest
Flop
 • Zware zak

Cellmax Biologische 50L

De Cellmax Biologische Potgrond 50L is heerlijk voor je plantjes en een duurzame keuze. Het gebruik van turf is niet duurzaam omdat het langzaam terug groeit. Daarom is er gebruik gemaakt van kokos en houtvezels. Daarnaast zijn er natuurlijk mineralen toegevoegd. De toegevoegde bemesting is 100% plantaardig en goed voor een voeding van 4 tot 6 weken. Deze Cellmax potgrond is geheel vrij van zware metalen of andere schadelijke stoffen. Daarnaast is hij heel betaalbaar. Ook deze potgrond is voorzien van het RHP keurmerk. Hij komt in een praktische zak en je krijgt korting bij aanschaf van meerdere zakken.

Top
 • Lekker grote zak
 • RHP keurmerk
 • 100% natuurlijk
Flop
 • Groot formaat
 • Relatief prijzig

Plagron Perlite 60 ltr

Mislukt jouw oogst steevast en gaan je plantjes vaak dood? Dat is met de Plagron Perlite 60 ltr potgrond verleden tijd! Of je nu doorgewinterde groene vingers hebt of dat je net komt kijken, deze potgrond is ideaal voor alle niveaus. Het garandeert een prachtige bloei van je bloemen en je plantjes zullen er mooi stevig bij staan. Dankzij het perliet, een vulkanisch gesteente, krijgt de potgrond de ideale structuur en voedingsmix. Je planten krijgt dus precies binnen wat ze nodig hebben. Deze potgrond komt in een zak van 60 liter, lekker veel dus! Daar kun je even mee vooruit.

Top
 • Lekker grote zak
 • Hoge kwaliteit
 • Goede prijs
Flop
 • Je moet de grote zak ergens kwijt

DCM professionele kwekerspotgrond 60L

Voor het echte werk klop je aan bij DCM professionele kwekerspotgrond 60L. Je krijgt een royale zak professionele potgrond. Hij is ideaal voor het verpotten van éénjarige planten en kamerplanten. Het perliet en kokos zorgen ervoor dat de potgrond een luchtige structuur krijgt zodat water en voedingsstoffen goed vast worden gehouden. Door de natuurlijk mineralen, vitamines, sporenelementen zoals lavameel en zeewierkalk worden je planten voorzien in alle benodigde stoffen. Dit zorgt voor gezonde en stevige planten waar je lang plezier van zult hebben.

Top
 • Voordelig
 • Zeer rijke potgrond
 • Goede voedingswaarde
Flop
 • Onhandige verpakking

Potgrond universeel – 40 liter

Je planten gaan minimaal 6 tot 9 weken helemaal goed op deze potgrond. Af en toe even water geven en klaar is kees! De Potgrond universeel – 40 liter is, zoals de naam al doet vermoeden, een universele potgrond. Hij bevat turf waardoor hij genoeg water en voedingsstoffen vast kan houden. Het toegevoegde mest zorgt ervoor dat je planten en bloemen er prachtig bij staan. De zakken zijn bovendien handig en praktisch in gebruik. De potgrond is goed en netjes verpakt en merkbaar van hoge kwaliteit. Daarnaast is de structuur van de potgrond prachtig. Je plantjes zullen je dankbaar zijn!

Top
 • Voeding voor 6 tot 9 weken
 • Organisch materiaal
 • Voedingsrijk
Flop
 • Zware zak

Goedkope potgrond budget tips

Goede potgrond kopen is nog niet zo makkelijk. In potgrond kun je je geld wel kwijt. Dat wil echter niet zeggen dat het allemaal even goed is. De duurste potgrond is zeker niet per se de beste. Let vooral goed op de samenstelling en wat je voor je geld krijgt. Als je het niet zo breed hebt maar je wilt toch voordelig genieten van de gemakken van potgrond doe dan je voordeel met de volgende tips.

Potgrond aanbieding

Ten eerste kun je een aanbieding afwachten. Vaak scheelt dit behoorlijk wat geld. Met name wanneer het seizoen voor potgrond eindigt kun je voordelig inslaan. Het blijft heel lang goed dus koop gewoon alvast wat voor het volgende jaar!

Grote zak

Daarnaast is het vaak voordeliger om voor een grote zak te gaan dan een klein zakje. Je kunt zo even vooruit en je betaalt niet onnodig te veel geld. Mocht je potgrond over hebben, bewaar het dan gewoon. De kwaliteit blijft lang behouden en grote kans dat je het binnenkort weer nodig hebt!

Meerdere zakken

Vaak scheelt het als je meerdere zakken potgrond koopt. Aangezien je potgrond lang kunt bewaren is het handig om in te slaan. Als je een groot project hebt is het bovendien handig om voldoende potgrond bij de hand te hebben en vervelend als je net wat te kort komt.

Goedkope potgrond budget keuze

Dat je niet de hoofdprijs hoeft te betalen voor kwalitatieve potgrond bewijst de DCM universele potgrond 20L. Voor een leuke prijs heb je een zak in huis. Hij is geschikt voor binnen- en buitenplanten. Bovendien kun je deze potgrond voor iedere plant of bloem gebruiken. Dankzij de organische bemesting kun je tot wel 100 dagen genieten van de voedingsstoffen die bij biedt. Ideaal dus voor je planten. Hij valt zeker in goede aarde. Bovendien krijg je korting bij de aanschaf van meerdere zakken. Deze DCM potgrond is goed voor een constante groei en bloei. En dat voor een zacht prijsje!

Potgrond kopen: dit moet je weten

Wat is een RHP keurmerk?

RHP staat voor Regeling Handelspotgronden. Met een RHP keurmerk ben je gegarandeerd van verantwoorde potgrond. Daarnaast zegt het iets over de veiligheid van je potgrond en de kwaliteit.

De potgrond mag bijvoorbeeld geen onkruidzaden bevatten. Dit wordt altijd gecontroleerd. Het winnen van veen is alles behalve duurzaam. Als er turf in je potgrond zit dan mag dit goed zijn voor je eigen planten maar niet voor het milieu. Bij de winning van turf voor potgrond met een RHP keurmerk wordt er altijd nieuwe veengrond aangelegd door middel van een natuurgebied. Uiteindelijk zal na een hele lange tijd nieuw veen ontstaan in dit natuurgebied. Dit maakt RHP potgrond verantwoord.

Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat je gezondheidsrisico’s loopt. RHP potgrond wordt namelijk gecontroleerd op zware metalen en ziekteverwekkers. Wel zo prettig dus want je kunt zelf op een gezonde manier tuinieren en bovendien is er geen man overboord als je kind een hap aarde neemt.

Als je zeker wilt zijn van de inhoud die op de verpakking wordt gegarandeerd dan zit je goed met een RHP keurmerk. Deze zorgt dat de inhoud overeenkomt met de bewering op de verpakking.

Welke soorten potgrond zijn er?

Je kunt zelf al nagaan dat niet ieder type potgrond geschikt is voor iedere plant. Sommige planten geven de voorkeur aan andere voedingsstoffen dan de ander. Welke soorten er zijn hebben wij voor je uitgezocht. Op deze manier kun je je keuze afstemmen op welke potgrond het best bij jou past.

Om te beginnen is er universele potgrond. Dit is een veelzijdig type potgrond die bijna voor iedere plant geschikt is. Het is ideaal voor het verpotten van terrasplanten of kamerplanten. Daarnaast is universele potgrond een goede keuze voor groenteplanten en vaste planten. Ook bomen of struiken komen aan hun trekken met universele potgrond.

Dan is er zaai- en stekgrond. De balans tussen de juiste voedings- en meststoffen is essentieel. Het bepaalt of je plantjes opkomen of niet. Het zoutgehalte mag niet te hoog zijn en de structuur niet te dicht. Een van de natuurlijke dingen die wordt toegevoegd is zand. Daar kan het water doorheen lopen zodat schimmel wordt voorkomen. Maar ook weer niet te veel want anders droogt het kiempje uit.

Rozen, varens en anthuriums hebben extra veel voedingsstoffen nodig. Bovendien geven ze de voorkeur aan potgrond met een grovere structuur zodat de groei van het wortelstelsel wordt gestimuleerd. Daarnaast hebben deze planten behoefte aan veel water. Ga bij voorkeur voor een lage zuurtegraad. Potgrond kopen voor rozen, varens en anthuriums is vrij simpel als je eenmaal weet wat je nodig hebt.

Rododendron, azalea en heideplanten houden niet van een zure grond. Ga dus voor een lage pH waarde (zuurtegraad). Tuinturf is heel geschikt voor dit type plant. Het houdt water een behoorlijk poosje vast zodat de grond vochtig blijft en niet uitdroogt. Daarnaast is het bij zuurminnende planten aan te raden om voor een luchtige structuur te gaan. Bovendien hebben ze veel behoefte aan een rijke voeding.

Potgrond tips: zo maak je de beste koop keuze

Je bent eruit. Je gaat potgrond kopen. Maar hoe doe je de beste koop? We snappen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

 1. Samenstelling

  De samenstelling van je potgrond is van groot belang. Het bepaalt namelijk of je planten en bloemen er mooi bij staan of dat het uitdraait op een ramp. Het zou zonde zijn dat je veel geld uitgeeft aan mooie planten en dat ze het vervolgens niet overleven. Welke potgrond voor jou geschikt is hangt af van wat je erin wilt planten. De ene plant is de andere niet. Bedenk je dus voor aankoop welke voedingsstoffen, zuurtegraad en structuur van belang is.

 2. Verantwoord

  Je wilt uiteraard ook nog een beetje verantwoord bezig zijn. Veel potgrond bevat turf. Turf wordt gewonnen uit super oud veen. Het is geen kwestie van vandaag op morgen dat dit veen terug komt. Daar gaan duizenden jaren overheen. Potgrond met het RHP keurmerk belooft natuurgebieden te planten waar ze turf hebben gewonnen. Dat is uiteraard een mooi uitgangspunt. Het veen komt er echter pas over een enorm lange tijd mee terug. In Groot-Brittannië mag potgrond met veen niet eens meer verkocht worden omdat het niet duurzaam is.

  Kokos wordt vaak als alternatief genoemd. Dit is echter ook omstreden omdat de bewerking en het transport ook niet bepaald bijdragen aan duurzaamheid.

  Zijn er dan geen goede alternatieven? Ja, gelukkig wel! Er bestaat zeker wel turfvrije potgrond op basis van boomschors, houtvezel of compost. Lees goed wat er in je potgrond zit want soms wordt het als heel duurzaam en verantwoord aangeprezen terwijl dit helemaal niet zo mooi is als het lijkt te zijn.

 3. Soort bloem of plant

  Potgrond kopen kan eenvoudig zijn als je weet wat je nodig hebt. Het hangt helemaal af van het soort bloem of plant. Verdiep je dus in wat je planten nodig hebben. Je kunt in bijna niet de mist ingaan met universele potgrond. Je kunt je echter voorstellen dat universele potgrond niet tegemoet komt aan de benodigdheden van alle planten.

  Ze zullen er wel op leven maar ze doen het beter als je een aangepast type gebruikt. Een varen heeft andere behoeften dan een cactus. Een cactus leeft in droge en warme gebieden. De potgrond moet dus met name vocht- en luchtdoorlatend zijn. Daarnaast is de grond waarop een cactus normaal gesproken leeft mineraalarm.

Conclusie

Goede potgrond is onmisbaar als je een succes wilt maken van je bloemenperkje of moestuintje. Ook je kamerplanten hebben de juiste voeding nodig. Welke potgrond het best is, hangt af van de voorkeuren van je plant. Verdiep je hier dus voor de tijd in. Universele potgrond biedt in de meeste gevallen uitkomst. Voor aankoop is het van belang om te letten op de samenstelling van de potgrond.

Als je verantwoord van potgrond wilt genieten kies dan potgrond met een RHP keurmerk. Er is rekening gehouden met het aanplanten van nieuwe natuurgebieden als er veen is gewonnen. Daarnaast garandeert het de kwaliteit van je potgrond.

Tips voor het pimpen van je tuin

Maak je tuin helemaal af met een parasol en LED tuinverlichting! Een mooi groen gazon mag uiteraard ook niet ontbreken. Met het juiste graszaad is het zo gepiept.

Vorige

Beste parasol van 2024

Volgende

Beste zitzak van 2024

Laatste van Blog

withemes on instagram