Onderdelen voor jouw aanhanger

Als je erbij stilstaat kom je er pas achter uit hoeveel aanhanger onderdelen jouw aanhanger eigenlijk bestaat! Elk aanhanger onderdeel leer je te kennen pas als deze aan vervanging toe is. Voordat je deze aanhanger onderdelen zelf gaat vervangen moet je natuurlijk eerst weten hoe de aanhanger in elkaar zit en hoe de aanhanger onderdelen werken. In deze blog bespreken wij zoveel mogelijk aanhanger onderdelen om de vervanging ervan makkelijker te maken.

As aanhanger onderdeel

Laten we beginnen met waarschijnlijk het belangrijkste van een aanhanger, de as. Dit aanhanger onderdeel is onmisbaar en de hoeveelheid assen bepaald het laadvermogen. Een aanhanger kan uit 1, 2 of 3 assen bestaan en deze kunnen geremd of ongeremd zijn. Een geremde aanhanger as is voorzien van een remsysteem, hierdoor remt de aanhanger mee als de auto ook remt. Bij ongeremde assen is het remsysteem vervangen door lagers waardoor de remmende werking volledig van het trekkende voertuig moet komen.

Rem aanhanger onderdelen en toebehoren

De rem aanhanger onderdelen bestaan uit een oplooprem, remkabels, remschoenen, remtrommel en de wielen. Dit wordt ook wel het ‘remschema’ genoemd. Als één van deze onderdelen aan vervanging toe is dan kan je dat merken aan het gewicht van de aanhanger dat tegen de auto aan drukt, als het naar één kant trekt dan kan het betekenen dat de remschoenen aan die kant niet goed meer functioneren.

Check je rem aanhanger onderdelen minstens één keer per jaar om narigheid te voorkomen!

Lading zekering

Met de volgende aanhanger onderdelen kan je jouw lading zekeren, je kan kiezen voor netten, zeilen of spanbanden als je een auto wilt zekeren. Zorg ervoor dat als je een net koopt dat deze altijd 50 cm langer en breder is dan de aanhanger, zodat je altijd wat speling hebt met de lading. Bij zeilen is het niet de bedoeling om speling te hebben maar deze zit vlak over de borden. Bij het aanschaffen van de aanhanger onderdelen van spanbanden moet je letten op het type ratel, dit kan een duw- of trekratel zijn.

Neuswiel aanhanger en toebehoren

Deze aanhanger onderdelen zijn het meeste onderhevig aan slijtage, vooral bij intensief gebruik of omdat het neuswiel niet goed opgedraaid is. Vaak zie je aan het neuswiel zelf of deze versleten is en aan vervanging toe is. Neuswielen met een kunststof velg worden vaak wat sneller poreus, dit gebeurt als het neuswiel tegen drempels aankomt. De buisdiameter van deze aanhanger onderdelen geeft aan hoe sterk deze zijn, er zijn varianten van 35 mm, 48 mm, 60 mm en 73 mm. Hoe dikker de buisdiameter, hoe hoger het draagvermogen van het neuswiel.

Overige aanhanger onderdelen

Helaas zijn er een aantal aanhanger onderdelen die niet besproken kunnen worden, hierover is wel meer informatie te vinden op de website van Aanhangwagendirect. De volgende aanhanger onderdelen zijn niet besproken:

  • Banden & velgen
  • Beveiliging
  • Gasveren & hydrauliek
  • Gereedschap & bevestiging
  • Hang- & sluitwerk
  • Koppelingen
  • Lieren & oprijplaten
  • Spatborden
  • Verlichting

Voor meer informatie over deze aanhanger onderdelen kan je gaan naar Aanhangwagendirect.nl. Voor eventuele vragen kan je ook terecht bij hun klantenservice waar je vriendelijk geholpen wordt.

Vorige

Het beste doucherek kiezen

Volgende

Wat heb je nodig voor het perfecte bed?

Laatste van Blog

withemes on instagram