Beste haardhout van 2024

Old wooden table and fireplace with warm fire at the background.

Haardhout kopen? Je komt net terug van een lange fietstocht door de kou of het maken van een sneeuwpop. Er gaat dan niets boven een gezellig knapperend haardvuurtje en een kop warme chocomel. Je cv mag je huis dan wel verwarmen, de geur en het geluid dat vrijkomt bij een haardvuurtje is onverslaanbaar. Bovendien kan het je ook nog eens geld besparen. Wat je motivatie ook is, je hebt goed brandhout nodig. Geen idee welke soorten er zijn? Wij zochten voor je uit wat het beste haardhout is. Laat je open haard snel en duurzaam branden!

Beste haardhout van 2024

Haardhout eikenhout

Met het Haardhout eikenhout zit je er altijd warmpjes bij. En dat is wel zo prettig tijdens de koude dagen. Het hout wordt geleverd in een geweldig leuk kistje die zeker niet zal misstaan naast je open haard. Het hout zelf is voorzien van een Ofyr brandmerk. Bij aanschaf van meerdere kistjes krijg je korting. Niet verkeerd dus want volgens ons kun je nooit brandhout genoeg hebben. De houtblokken hebben een perfecte grootte en zijn niet te groot en niet te klein. Het brandt lekker lang zodat je maar weinig nodig hebt van dit kwalitatieve eikenhout.

Top
 • Ziet er leuk uit
 • Origineel cadeau
 • Kwalitatief hout
Flop
 • Relatief weinig hout

Hakevo netzak

Met een netzak Hakevo eikenhout ga je goed voorbereid de koude dagen in. De handige zak is lekker stevig en je tilt hem makkelijk op. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Ook bij dit hout geldt een korting als je meer besteld. Een koopje dus! Ook voor de snelle warmte staat dit hout tot je beschikking. Het brandt namelijk lekker snel. Voor het spontaan aansteken van je haard is het dus een uitstekende keuze. Niet alleen doet het zijn werk perfect voor je open haard, voor een haardvuurtje is het ook erg geschikt. Ideaal wanneer je gaat kamperen of voor de scouting.

Top
 • Grote en stevige zak
 • Direct stookbaar
 • Duurzaam
Flop
 • Zak staat niet mooi
 • Korting alleen bij hogere afname

EUCALYPTUS haardhout 10 kg

Het is niet het soort brandhout waar je als eerst aan denkt: EUCALYPTUS haardhout 10 kg. Het is moeilijk om eucalyptus hout te verkrijgen. Als je wel eenmaal wat weet te bemachtigen mag je er erg blij mee zijn. Het gaat namelijk om een hele dichte houtsoort waardoor het super lang brandt. Daarnaast heeft het als eigenschap dat het niet rookt en heerlijk ruikt. Als je een grote hoeveelheid afneemt krijg je korting. Altijd fijn. Eerlijk is eerlijk, goedkoop is het niet. Maar dat is kwaliteit nooit. Kortom, het is een uitstekende investering voor de koude winterdagen!

Top
 • Gaat super lang mee
 • Behaaglijke warmte
 • Ideaal voor de open haard
Flop
 • Niet goedkoop
 • Duurt even om goed aan te steken

Pasper Natuurlijk gedroogd

Of het nu gaat om je open haard, vuurkorf of kachel, de het Natuurlijk gedroogd – Brandhout van Pasper doet zijn werk. Het is natuurlijk gedroogd en bevat zijn schors nog. Je werkt ook nog eens mee aan een betere wereld want het is in de Nederlandse buitenlucht gedroogd in plaats van ovengedroogd in het buitenland. Je draagt dus je steentje bij door te stoken met dit hout. Het bespaart namelijk een hoop energie en vervuilend vervoer. Je krijgt het geleverd inclusief gratis aanmaakblokjes een aanmaaksticks.

Top
 • 15 blokken
 • Natuurlijk gedroogd
 • Gratis aanmaakblokjes
Flop
 • Relatief prijzig

Haardhout Berken in netzak

Het Haardhout Berken in netzak valt gelijk op door zijn fijne prijs. Dit hout bewijst dat het niet duur hoeft te zijn om zelf te stoken. Het hout zorgt voor een typische geur die het zo aangenaam maakt om je open haard aan te steken. Het heeft een vochtgehalte van minder dan 18% waardoor je lekker effectief en snel kunt stoken. Het is een uitstekende keuze voor kleine en middelgrote houtkachels en haarden. Omdat het wordt geleverd in een netzak berg je het makkelijk op. Als kers op de taart profiteer je van een flinke korting wanneer je een grotere hoeveelheid aanschaft. Doe er je voordeel mee!

Top
 • FSC keurmerk
 • Prima prijs
 • Heerlijke geur
Flop
 • Ovengedroogd dus niet zo duurzaam
 • Korting alleen bij hogere afname

Grill Theater

Met het berken- en elzenhout van Grill Theater ben je voorbereid op de koude dagen. Het hout heeft een schone verbranding en heeft het vermogen om veel warmte af te geven in een korte tijd. Dit maakt het heel geschikt hout voor een spontane stook. Heerlijk als je thuis komt van je werk en je besluit om voor die avond de kachel eens lekker op te stoken. Doordat het om zachte houtsoorten gaat is het makkelijk om aan te steken. Een ideale houtsoort voor de nog niet zo ervaren stoker dus! Daarnaast geniet je van een prachtig vlammenspel dat zich af zal spelen in je kachel of open haard!

Top
 • Brand snel en goed
 • Hout gaat lang mee
 • Goede combinatie van hout
Flop
 • Niet natuurlijk gedroogd

Goedkoop haardhout

Zelf stoken op hout kan je flink wat geld besparen. Zeker als je de ruimte hebt om een grote hoeveelheid op te slaan want op deze manier kun je vaak voor een leuke prijs een partij op de kop tikken. Op zoek naar goedkoop haardhout? Doe je voordeel met onze budget tips!

Haardhout aanbieding

Je kunt natuurlijk naar de winkel rennen en de hoofdprijs betalen maar waarom zou je dit doen als het niet nodig is? Wacht gewoon een leuke haardhout aanbieding af en sla je slag! Vaak krijg je korting op brandhout als je een grote partij aanschaft.

Prijzen vergelijken

Als je houtprijzen met elkaar vergelijkt doe dit dan wel op de goede manier. Soms denk je een koopje op de kop te tikken en dan blijkt het om maar 8 kg hout in plaats van 12 kg te gaan. Reken dus uit wat 1 of 10 kg kost en vergelijk op deze manier de prijzen. Houd daarnaast rekening met het soort hout dat je vergelijkt. Appels met peren vergelijken schiet natuurlijk niet op en de ene houtsoort is goedkoper dan de ander.

Beste goedkope haardhout

Als je voor goedkoop wilt gaan wat brandhout betreft kies dan voor een grote hoeveelheid. Het nadeel is natuurlijk wel dat je er de ruimte voor moet hebben. Een kleine hoeveelheid hout kost veel meer dan wanneer je hetzelfde product in grote hoeveelheid afneemt. En dat scheelt je flink in de kosten! Stoken doe je minimaal een aantal maanden per jaar. Als je dit regelmatig doet ben je dus veel goedkoper uit. Het brandhout van Haardgoud biedt uitkomst. Met 1,6 kuub kom je de koude maanden wel door. En het is ook nog eens voordelig!

Haardhout kopen: dit moet je weten

Welke soorten haardhout zijn er?

Haardhout is haardhout zou je zeggen. Toch gaat dat niet helemaal op. Er zijn namelijk veel soorten met allen hun eigenschappen. Veel in trek is eikenhout. Dat is niet voor niets. Het brandt namelijk traag waardoor je lang van het effect kunt genieten. Eikenhout geeft knetterende vlammen en geeft weinig rook. Berkenhout is extra schoon om te stoken en geeft veel warmte. Ook een uitstekende keuze tijdens de koude dagen dus.

Essenhout brandt net als eikenhout traag en geeft prachtige vlammen. Het is daarom een van onze favorieten. Elzenhout is een zachte houtsoort en super snel om aan te steken. Het is dan ook een prima keuze als je nog niet veel ervaring hebt met het aansteken van een open haard of kachel. Kortom, ieder soort brandhout heeft zijn voor- en nadelen. Kies welke het beste bij je past. Niet zeker van je zaak? Wissel de houtsoorten af tot je er een hebt gevonden die bij jou past!

Wat is het FSC keurmerk?

Laten we beginnen met waar FSC voor staat. FSC is een afkorting van Forest Stewardship Council. Dit zegt je waarschijnlijk nog niet veel. Het gaat om een non-profit organisatie die zich inzet voor een duurzame bomenkap, voor zover dat uberhaupt mogelijk is. Ontbossing is een groot probleem voor onze aarde. Zo ontneemt het de mogelijkheid voor dieren om in de bossen te leven. Bovendien komt er veel CO2 vrij. FSC ziet erop toe dat beschermde gebieden ook echt beschermd blijven.

Waar moet goed haardhout aan voldoen?

Goed haardhout kopen is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Haardhout wordt ook wel stookhout, brandhout of openhaardhout genoemd. Niet alle hout is namelijk geschikt als brandhout. Om te beginnen moet het hout droog zijn. Het wordt anders erg lastig om het aan te steken. Bovendien rookt vochtig hout ontzettend erg. En dat wil je je juist voorkomen. Als je helemaal zeker wilt zijn van droog hout dan is er gedroogd hout te koop.

Hout is droog te noemen als het een vochtpercentage van 20% of lager heeft. Kies bijvoorbeeld voor ovengedroogd haardhout. Dit is makkelijk aan te steken en rookt niet. Bovendien voorkom je dat het hout gaat knetteren en dat je kachelpijp vervuild raakt. Niet alleen heb je de keuze uit ovengedroogd hout, ook natuurgedroogd hout is een optie. Zoals de naam al doet vermoeden wordt het hout op natuurlijke wijze gedroogd, bijvoorbeeld door de wind. Het voordeel hiervan is dat de milieubelasting minder is dan bij ovengedroogd hout.

Brandhout tips: zo maak je de beste koop keuze

Goed brandhout kopen is niet zo makkelijk als het lijkt. Het hangt af van je wensen welk hout het beste bij je past. Met de volgende aandachtspunten kom je een heel eind in het maken van een keuze!

 1. Hoeveelheid

  Vraag je af hoe veel hout je nodig hebt. Stook je regelmatig tijdens de wintermaanden? Dan is het vervelend dat je steeds door je hout heen bent. Kies dus voor een lekkere grote lading. Bovendien valt dit vaak ook nog eens voordeliger uit. De hoeveelheid wordt uitgedrukt in kilo’s en de zak of doos in liters. Soms wordt ook aangegeven hoeveel stukken hout je krijgt.

 2. Formaat van het hout

  Heb je net een mooie pellet hout in de tuin staan kom je erachter dat de houtblokken niet in je kacheltje of open haard passen. Lekker lullig. Check dus van te voren hoe groot de houtblokken zijn om teleurstellingen te voorkomen. Als je vuur maakt begin je met kleine stukjes en werk je toe naar grote houtblokken. Wel moet het uiteraard passen. Grote blokken branden langer maar zijn wel lastiger om te laten branden. Houd rekening met zowel de lengte als de breedte van het blok.  Een gemiddeld blok heeft een diameter tussen de 8 en 12 cm en een lengte tussen de 25 en 33 cm.

 3. Soort hout

  Het soort haardhout bepaalt hoe het brandt en hoe lang het brandt. Zoals we eerder al aanstipten heeft ieder soort hout zijn eigenschappen. Het hangt af van je persoonlijke voorkeur welk hout het beste bij je past. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en maak op basis hiervan een keuze. Wij zijn een grote fan van eikenhout omdat het een behaaglijk gevoel geeft en lekker langzaam brandt.

 4. Opslag

  Bedenk je waar je je kachelhout op wilt slaan. Het best is om je hout buiten op te slaan, in tegenstelling wat veel mensen denken. Hout binnen opslaan is alleen nodig bij hele droge houtsoorten. Uiteraard is het wel van belang dat je het droog opslaat en regen en sneeuw geen kans krijgen om roet in het eten te gooien. Een houthok leent zich perfect voor de opslag van hout. Zorg er bij voorkeur voor dat het hout niet in contact komt met de grond. Daarnaast is het beter om het in de breedte op te slaan zodat het de kans krijgt te drogen en droog te blijven. De wind en zon doen wonderen.

 5. Extra benodigdheden

  Extra benodigdheden voor het aansteken van je open haard of houtkachel zijn aanmaakblokjes of sticks. Ook kan klein brandhout helpen om het vuur aan te wakkeren. Ga voor een degelijke kwaliteit om teleurstellingen te voorkomen. Let daarnaast op of het is meegeleverd bij het hout of dat je het zelf apart aan moet schaffen. Als je een gevorderd vuurtjesmaker bent kun je vaak ook prima uit de voeten met een krant.

Conclusie

De ene houtsoort is de andere niet. Welke soort het beste bij jou past is afhankelijk van waar je voorkeur naar uitgaat. Zelf stoken kan je geld besparen als je het slim aanpakt, bijvoorbeeld door een grote hoeveelheid hout in één keer aan te schaffen. Daarnaast kun je het duurzaam aanpakken door voor hout met het FSC keurmerk te gaan. Dit hout komt niet uit een beschermd bos. Bovendien helpt het wat duurzaamheid betreft voor hout te gaat dat luchtgedroogd is en niet ovengedroogd of hout uit het buitenland.

Tip: elektrische haard

Geen zin in gedoe met hout en zo maar wel genieten van de gezelligheid van een haard? Een elektrische haard biedt uitkomst!

Vorige

Beste persoonlijk alarm van 2024

Volgende

Beste hapjespan van 2024

Laatste van Blog

withemes on instagram