/

De beste inrichting voor je eetkamer in een appartement

De beste inrichting voor je eetkamer in een appartement

Jouw appartement heeft een eetkamer nodig wat niet alleen functioneel is, maar ook gezelligheid en stijl toevoegt aan je leefruimte. Het inrichten van deze eetkamer is een leuke taak, maar het kan ook uitdagend zijn. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt volgen om de perfecte eetkamer te creëren die past bij de sfeer van je appartement.

Begin met het plannen van de ruimte

Voordat je begint met het kopen van meubels en decoraties, is het belangrijk om de beschikbare ruimte te evalueren. Meet de afmetingen van de eetkamer en overweeg hoeveel mensen er normaal gesproken zullen eten. Dit zal je helpen bij het kiezen van de juiste grootte van de eettafel en stoelen. Veelal zijn appartementen net wat kleiner dan een vrijstaande of rijtjeswoning. Hierdoor zal je extra goed daarmee rekening mee moeten houden. 

Het gemiddelde van een woonruimte is tussen de 20 en 30 vierkante meter. Houd dit aantal in je hoofd, maar voordat je de woonwinkel gelijk leegkoopt, zal je eerst moeten meten. Meten is namelijk weten!

Kies de juiste eettafel

De eettafel is het middelpunt van de eetkamer, dus kies er een uit die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Als je een kleiner appartement hebt, overweeg dan een ronde eettafel. Deze nemen minder ruimte in beslag en creëeren een gezellige sfeer. Voor grotere appartementen zijn rechthoekige of vierkante tafels meer geschikt. Als jouw voorkeur uitgaat naar een rechte tafel, kan je qua zitoppervlakken afwisselen tussen stoelen aan de ene kant en een bank aan de andere. Wil jij nu een eetkamerbank kopen? Bedenk dan eerst welke en wat voor tafel je wilt kopen. Hierdoor zal je niet eindigen met een te lange- of te lage bank.

Stoelen voor comfort

Bij het kiezen van eetkamerstoelen is comfort essentieel, vooral voor lange diners. Ben je van plan om veel gasten uit te nodigen? Of heb je juist kinderen? Dit zijn overwegingen die je wil nemen voordat je gaat shoppen voor stoelen. Jouw interesse kan zo namelijk uitgaan naar een stel zachte stoelen. Ze zijn prachtig, maar naderhand erg lastig schoon te maken. Makkelijk afneembare stof is dan doorgaand de betere keuze. Dit hoeft niet gelijk de duurdere leren versie te zijn, maar dupes daarin zijn ook beschikbaar. Ze hebben dezelfde look en feel als echt leder, maar voor de helft van de prijs.

Voldoende ondersteuning

Daarnaast moeten de stoelen voldoende ondersteuning bieden en comfortabel zijn om op te zitten. Overweeg ook om stoelen te kiezen die qua stijl passen bij de eettafel en de rest van de inrichting van je appartement.

Verlichting toevoegen

Een ander belangrijk element in je appartement is goede verlichting, vooral in de eetkamer. De keuken en eetkamer zijn namelijk het hart van het huis, en verlichting kan je woning huis knus en warm laten voelen. Overweeg het installeren van een hanglamp boven de eettafel om een gezellige sfeer te creëren en de eettafel goed te verlichten tijdens maaltijden. Daarnaast kun je ook tafellampen of wandlampen toevoegen om de verlichting aan te vullen en een warme ambiance te creëren.

Functionele opbergruimte

In een appartement is ruimte vaak beperkt, dus het is belangrijk om slimme opbergoplossingen te vinden voor de eetkamer. Overweeg een flexibele indeling, vooral als je appartement multifunctionele ruimtes heeft. Gebruik bijvoorbeeld een tafel die uit- of ingeklapt kan worden, afhankelijk van het aantal gasten dat je verwacht. Een andere zeer handige optie is een eettafel met ingebouwde lades of planken waar je serviesgoed en tafellinnen kunt opbergen. Je zal altijd een vaste plek hebben voor deze spullen en het ligt verder ook niet in de weg. 

Een handige eyecatcher

Als je ook nog een eye cathing decoratiestuk wil hebben voor je huis is een dressoir of buffetkast is ook een goede optie. Dit helpt voor het opbergen van servies en andere eetkamerbenodigdheden en het staat ook nog een mooi. Iedereen kan je mooie servies bekijken wanneer ze binnenkomen lopen.

Laat je stijl zien!

Last but not least, laat je persoonlijke stijl zien in de inrichting van je eetkamer. Of je nu van een moderne, minimalistische uitstraling houdt of juist van een meer traditionele, rustieke stijl, zorg ervoor dat de inrichting van je eetkamer weerspiegelt wie je bent en waar je van houdt. Deze ruimte moet niet alleen functioneel zijn, maar ook een uitnodigende sfeer hebben waarin mensen graag samenkomen om te eten en te socializen. Voeg daarom persoonlijke accenten toe, zoals familiefoto’s aan de muur of een mooie kamerplant die de ruimte opfleurt.

Decoraties kunnen de eetkamer tot leven brengen en persoonlijkheid toevoegen aan de ruimte. Denk aan het toevoegen van een kleurrijk tafelkleed of placemats om de eettafel op te fleuren. Je kunt ook een mooie vaas met bloemen of een decoratieve schaal met fruit op de tafel plaatsen voor een vleugje natuurlijke schoonheid.

Vorige

Wat is het beste gps horloge voor je kind?

Laatste van Blog

withemes on instagram