Er komt voor ons allemaal een moment dat we iets minder te been zijn dan toen we 18 waren. Het doen van boodschappen gaat lastiger en je staat minder stabiel in je schoenen. Ook bij een revalidatie lukt het soms niet om zelfstandig te lopen zoals je dat gewend bent. Je mobiliteit opgeven? Geen denken aan! Met een simpel hulpmiddel kom je een heel eind, namelijk een rollator. Eigenlijk is het niet veel meer of minder dan een looprek op wielen. Er is een zee aan keuze als het om rollators gaat. Rollator kopen? Wij zochten voor je uit wat de beste rollator van het moment is en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.
Inhoudsopgave
Beste rollator van 2024
Favoriet Consumentenbond: Topro Troja 2G Premium M
De Consumentenbond heeft in haar Gezondheidsgids gepubliceerd dat de Topro Troja 2G Premium M als best uit de test komt. De Duitse Consumentenbond heeft namelijk een uitgebreide test gedaan onder rollators. Als een paal boven water staat dat de Topro Troja niet kapot te krijgen is. Het is een robuuste en zeer comfortabele rollator. Op ieder gewenst moment kan een rustmoment worden ingelast. De ergonomisch vormgegeven rugsteun zorgt voor ultiem comfort. Daarnaast beschikt hij over een val-alarm en LED verlichting. Bovendien wordt deze topper geleverd met een luxe boodschappentas.
Gemino 30 M walker met armsteunen
De Gemino 30 M walker met armsteunen biedt extra ondersteuning bij je armen. Hierdoor is hij perfect voor looptraining. Je past de elleboogondersteuning zelf aan naar je wensen. Ook als je een dagje weggaat is het een goede keuze. Omdat het een inklapbare rollator is met een gewicht van nog geen 11 kg neem je hem makkelijk mee overal naartoe. Behalve dat deze Gemino zeer praktisch in gebruik is, is het ook nog eens een elegant model. Daar kun je dus zeker mee voor de dag komen. Aan de zijkant zitten reflectoren zodat je overal goed zichtbaar bent. En dat is erg belangrijk in het verkeer!
Drive Nitro
De Drive Nitro maakt het mogelijk dat je weer zelf op stap kunt. Even gauw een boodschapje doen of gezellig op visite bij een vriend die een paar straten verderop woont. Het is allemaal weer mogelijk dankzij deze Nitro. Het gaat om een extra groot model dat ook geschikt is voor lange mensen tot 1.80m. Erg prettig dat er ook aan lange mensen wordt gedacht. Anders ga je krom lopen en daar wordt je lichamelijke gesteldheid niet beter van. Inklappen gaat super eenvoudig en is zelfs met één hand te doen. De rugleuning en het zitvlak zijn zeer comfortabel zodat je op ieder gewenst moment even kunt rusten.
Trust Care Let’s Fly
Met de Trust Care Let’s Fly vlieg je door het leven. Hij doet zijn naam dus zeker eer aan. Deze topper heeft een zeer stijlvol design. Hij doet zelfs een beetje sportief aan. Beter dan zo’n ouwewijven ding dus. Het is een lichtgewicht rollator gemaakt van aluminium. Behalve dat je er je dagelijkse bezigheden mee kunt voltooien dient hij dus ook prima voor een dagje weg. De handgrepen en handremmen liggen lekker in de hand. Je voelt je dus gelijk een stuk zelfverzekerder als je op pad gaat. Een bezoekje aan de buurvrouw, op stap met je kleinkind of gewoon een boodschapje doen bij de supermarkt, het is allemaal weer mogelijk!
Rollator Quatro
De Rollator Quatro is degelijk, stevig en doet wat hij moet doen. Het gaat om een kwalitatieve inklapbare rollator. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Altijd leuk meegenomen. Hij is lekker praktisch in gebruik. Hij werd als best getest door het TV programma Kassa. En wij begrijpen wel waarom. In het handige mandje kunt je boodschapjes of andere dingen kwijt. Daarnaast zit er een wandelstokhouder en dienblad bij. Met de parkeerremmen kan hij veilig worden vastgezet. Inklappen gaat zeer eenvoudig. De rollator heeft ingeklapt een compact formaat waardoor je hem makkelijk meeneemt.
Drive rollator nitro Design
Wie zegt dat een rollator niet stijlvol kan zijn heeft de Drive rollator nitro Design nog niet gezien. Het gaat om een lichtgewicht rollator voor zowel binnen als buiten. Behalve dat hij er prachtig uitziet is het ook nog eens een gebruiksvriendelijk exemplaar. Het zitgedeelte is erg comfortabel en uitermate geschikt voor een lange of korte stop. De rugsteun zorgt voor extra ondersteuning. De elegante boodschappentas wordt meegeleverd. Ingeklapt neemt de rollator weinig ruimte in beslag. Hierdoor is hij ideaal op te bergen of te vervoeren. De handgrepen zijn ergonomisch vormgegeven en comfortabel vast te houden.
Caremart rollator EZ-Lite Design
De Caremart rollator EZ-Lite Design zorgt ervoor dat je hip voor de dag komt. Het frisse blauwe kleurtje bewijst dat een rollator geen stoffig, grijs ding hoeft te zijn. In combinatie met de wielen krijgt hij een sportieve uitstraling. Blauw toch niet helemaal je kleur? Er is een keuze uit nog 3 andere kleuren. Je vindt er dus altijd wel een die bij jou past. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend in balans. In het handige mandje kun je al je boodschapjes kwijt. De stokkenhouder zorgt er daarnaast voor dat je je wandelstok gewoon mee kunt nemen. Als kers op de taart gaat het om een lichtgewicht met zijn 7,5 kg.
Adhome Rollator Gigo
Het frame van de Adhome Rollator Gigo is gemaakt van aluminium. Dit betekent dat hij super sterk is en toch heel licht. Hij heeft een prima prijs wat het een goede investering voor de toekomst maakt. Een rollator is een apparaat dat je iedere dag gebruikt. Het is dus erg belangrijk dat de kwaliteit goed is. Deze topper bewijst dat een goede rollator niet duur hoeft te zijn. Dankzij de 4 stevige wielen zal hij niet omkiepen. De handgrepen liggen lekker in de hand waardoor hij ook heel geschikt is voor langere wandeltochten. Gaat hij iets te hard? Geen punt. Gewoon even afremmen met de handige handremmen en klaar is kees.
Rollator Gemino 30 Comfort
De Rollator Gemino 30 Comfort biedt eigenlijk alles wat je in een rollator zoekt. Hij is compact, gebruiksvriendelijk en super makkelijk in te klappen. Op pad gaan wordt eindelijk weer leuk in plaats van dat je er tegenop moet zien. Dankzij de positie van de wielen is deze rollator zeer stabiel. Als hij in is geklapt kun je hem kwijt in de handige draagtas. Zo wordt hij naar behoren opgebergd en is hij veilig en beschermd te vervoeren. De handige wandelstokhouder is ideaal wanneer je je wandelstok mee wilt nemen. Het gewicht is licht zodat je je niet een ongans hoeft te tillen. Kortom, als je hem eenmaal gewend bent wil je niet meer zonder!
Goedkope rollator
Rollator kopen? Ze zijn er in allerlei soorten en maten. En ook in allerlei prijsklasses. Niet iedereen heeft een groot budget te besteden. Maar wat als je er echt een nodig hebt en je maar een klein budget hebt? Met onze tips kun je een hoop geld besparen. Doe er je voordeel mee!
Rollator aanbieding
Als je een rollator aan wilt schaffen is dit vaak een proces waarbij je niet gelijk de eerste de beste aanschaft. Dit is alleen maar goed want je wilt geen miskoop begaan. Het is aan te raden de tijd te nemen om je favorieten met elkaar te vergelijken en te beslissen welke het beste bij je past. Wij raden aan om een leuke rollator aanbieding af te wachten. Ze zijn regelmatig in de aanbieding en dit kan je een hoop geld besparen. Een goed exemplaar komt namelijk niet voor niets!
Ga voor eenvoud
Je kunt natuurlijk voor een super de luxe rollator gaan met allerlei toeters en bellen. Heel leuk hoor, maar daar betaal je ook voor. En vaak kun je deze toeters en bellen er ook prima zelf op maken met een beetje creativiteit. Denk aan een kussentje voor het zitvlak, de bevestiging van reflectoren of een handig lampje. Ga dus voor een eenvoudig model om geld te besparen. En wees creatief!
Rollator huren
De budget tip voor een rollator huren gaat alleen op als je hem maar af en toe nodig hebt. Huren mag dan goedkoper zijn dan kopen, dit gaat alleen op wanneer je hem niet constant nodig hebt uiteraard. Anders kun je het geld voor het huren net zo goed uitgeven aan het kopen van een exemplaar. Het grote voordeel van huren is dat je eerst eens kunt kijken of een rollator uberhaupt bevalt. Bovendien ben je goedkoper uit wanneer je hem alleen nodig hebt tijdens een dagje weg bijvoorbeeld.
Beste goedkope rollator
Mocht je een goedkope rollator aan willen schaffen dan ben je bij de Rollator Drive Cristallo aan het goede adres. Het is een licht model zonder poespas. Hij wordt geleverd inclusief mandje, dienblad en wandelstokhouder. Het gaat om een inklapbare rollator die zeer makkelijk is in gebruik. Zowel binnen als buiten helpt hij je uit de brand. Het mandje is zeer eenvoudig te bereiken. Ideaal wanneer je boodschappen gaat doen dus. Houd er rekening mee dat het zitgedeelte niet super comfortabel is. Kortom, een prima modelletje voor een prima prijs!
Rollator kopen: dit moet je weten
Simpel gezegd is een rollator een looprek met wieltjes eronder. Vroeger was het ook niet meer of minder dan dat. Tegenwoordig zijn er echter hele mooi en luxe modellen op de markt met veel extra functies. De benaming looprek is dan zeker niet op zijn plaats.
Een lichtgewicht rollator weegt maximaal 8 kilo. Tegenwoordig zijn we op latere leeftijd nog veel mobieler. Het is dus wel zo prettig om niet een heel zwaar ding voort te moeten duwen. Het is namelijk bestemd als ondersteuning en niet als belemmering. Daarnaast wordt een rollator regelmatig opgetild wanneer je ergens naartoe gaat. Het is dan wel zo prettig dat het niet een zwaar ding is. Dat hij licht is mag niet ten koste gaan van zijn stabiliteit en stevigheid. Daarom raden wij een exemplaar gemaakt van aluminium of titanium aan. Dit is een licht maar zeer sterk materiaal.
De Nederlandse Consumentenbond heeft rollators niet getest, maar de Duitse Consumentenbond wel. In haar Gezondheidsgids heeft de Nederlandse Consumentenbond hierover gepubliceerd. Uit de test bleek duidelijk dat lichtgewicht rollators per definitie beter uit de test kwamen dan de exemplaren die geen lichtgewicht zijn. De Topro Troja 2G Premium M is de winnaar en als best getest! Wij staan dan ook volledig achter de keuze van de Consumentenbond.
Rollators zijn op verschillende manier in te delen. Wij deden een greep uit de meest voorkomende soorten. Om te beginnen is er de lichtgewicht rollator. Dit type neemt steeds meer in populariteit toe. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een extra licht type tot 8 kilo. Hierdoor is hij makkelijker voort te duwen en op te tillen. Ondanks deze voordelen kan een rollator echter ook te licht aanvoelen. Sommige mensen vinden dit niet prettig.
Waar je normaal gesproken een rollator gebruikt wanneer je op leeftijd bent komt het helaas ook voor dat kinderen er een nodig hebben. Je herkent dit soort aan zijn kleurtjes en het formaat. Let er bij de aanschaf op dat het type geschikt is voor de leeftijd van het kind waar het om gaat.
Er zijn speciale rollators voor binnenshuis en voor buitenshuis. Je kunt je voorstellen dat de rollator binnenshuis aan minder eisen hoeft te voldoen dan wanneer je er buiten mee op pad gaat. Bedenk je dus van te voren waar je hem wilt gebruiken. Dit hangt ook samen met het aantal wielen. Een exemplaar met 3 wielen is wendbaarder maar met 4 wielen is het stabieler.
Een reis rollator zorgt ervoor dat je niets hoeft te missen als je een dagje weggaat of op vakantie. Een reis rollator is zo ingericht dat hij makkelijk mee te nemen is. Zo klap je hem eenvoudig in en is hij lekker licht en compact. Ideaal dus om achterin de auto te gooien.
Steeds populairder is de elektrische rollator. Eerlijk is eerlijk, een elektrische rollator is niet goedkoop. Maar dan heb je wel wat. Hij remt namelijk automatisch af wanneer je bergafwaarts loopt. Wel zo prettig. Daarnaast ondersteunt hij bij het lopen, ook wanneer je bergopwaarts gaat. Zeker wanneer je zelf niet meer zoveel kracht hebt is dit erg prettig en hoef je niet helemaal bekaf te zijn na een bezoekje aan de supermarkt.
Het antwoord is nee. Basishulpmiddelen zoals een rollator worden niet vergoed door de standaard en basis zorgverzekering. Wel is het mogelijk dat de aanschaf van een rollator onder een aanvullende verzekering valt. Hoe veel je in dat geval vergoed krijgt hangt van het type verzekering af. Neem bij twijfel contact op met je verzekering! Bij een thuiszorgwinkel kun je zelf een rollator kopen.
Voor een simpel model betaal je rond de 50 euro. Echter, dit is een heel basic model. Bedenk je dat je je rollator iedere dag gebruikt. Het is dus wel zo prettig voor kwaliteit te kiezen. Rond de 150 euro heb je al een heel degelijk exemplaar. Mocht je echt voor wat luxer willen gaan dan ben je al gauw een paar honderd euro kwijt. Denk aan een extra licht model, extra comfort of een die makkelijk te verstellen is.
Rollator tips: zo maak je de beste koop keuze
Je wilt een goede rollator kopen maar je weet niet hoe. Je ziet door de bomen het bos niet meer vanwege de ruime keuze die er is. Dat begrijpen wij maar al te goed. Heb daarom aandacht voor onderstaande punten en je komt een heel eind!
- Gewicht en draagvermogen
We stipten het al even aan. Het gewicht van de rollator. Ga voor jezelf na wat je prettig vindt qua gebruik. Als je vaak op pad gaat en hij moet vaak getild worden dan is een licht exemplaar prettig. Sommige mensen ervaren het echter als vervelend dat hij licht is. Let er daarnaast op dat het draagvermogen voldoende is. Het draagvermogen geeft aan hoe zwaar de rollator maximaal belast kan worden.
- Maat en grootte
Je hebt vast al opgemerkt dat je vaak een maat kunt kiezen voor een rollator. Uiteenlopend van maat S tot L. Maat S staat voor small oftewel klein. Dit is een kleine maat rollator en geschikt voor kleine kontjes. Je moet immers ook op het zitvlak zitten. Ga bij twijfel voor een wat grotere. Houd er wel rekening mee dat hoe groter de rollator wordt hoe minder handig mee te nemen of op te bergen.
- Aantal wielen
De hoeveelheid wielen voor een rollator kan erg uiteen lopen. Dit start zelfs al met 2 wielen. Je tilt dit type op aan de handvatten om hem vervolgens voort te kunnen duwen. Deze soort is alleen geschikt voor mensen die zelf nog redelijk ter been zijn en geen ondersteuning nodig hebben tijdens het lopen. Het is eigenlijk meer een verijdeld looprek dat je makkelijk mee kunt nemen. Met 3 wielen is er al meer ondersteuning tijdens het lopen. Daarnaast is dit lekker wendbaar. Maar pas op, er is wel omkiepgevaar! Daar heb je bij een exemplaar met 4 wielen geen last van.
- Binnen of buiten
Niet alle rollators zijn geschikt voor ieder terrein. Thuis hoeft hij aan minder eisen te voldoen dan wanneer je je buiten begeeft. Er zijn twee belangrijke verschillen. Een rollator voor binnen heeft draaibare en kleine wielen, in tegenstelling tot een exemplaar voor buiten. Bovendien beschikt een type voor buiten vaak over een zitje zodat onderweg even gerust kan worden.
- Extra functies
Dan zijn er nog de extra opties die een rollator kan hebben en je leven en stuk aangenamer kunnen maken. Denk aan een extra comfortabel zitvlak. Daarnaast maakt een rugsteun het veel prettiger om een rustpauze in te lassen. Om het praktisch gebruik te vergroten is verlichting erg handig. Zeker wanneer het zicht niet zo goed is. Een mandje of tas zorgt ervoor dat boodschapjes of andere zaken goed en veilig kunnen worden opgeborgen. Echter, niet voor iedereen zijn de extra opties interessant. Bedenk dus voor jezelf hoe veel waarde je eraan hecht.
Conclusie
Een rollator is op een bepaalde leeftijd onvermijdelijk. Zeker wanneer je zelf nog mobiel wilt blijven loont het zich om in een goed exemplaar te investeren. Het is immers iets dat je iedere dag gebruikt. Vaak geldt hoe duurder de rollator, hoe meer opties en hoe luxer hij is. Dat wil echter zeker niet zeggen dat een goedkoper exemplaar niet goed is. Het gaat om je persoonlijke situatie en voorkeuren. Daar pas je je keuze op aan. Het is verstandig om geduldig een rollator uit te zoeken en er een te kiezen die goed voelt en aan je eisen voldoet om een miskoop te voorkomen.
Tip: opvouwbare scootmobiel
Gaat het lopen met een rollator eigenlijk niet meer of zijn lange afstanden te hoog gegrepen? Met een opvouwbare scootmobiel kun je zowel in en rond het huis als met uitstapjes genieten van een groot gemak. Mocht je je niet helemaal zeker voelen maak dan gebruik van een persoonlijk alarm.