Beste koksmes van 2024

Koksmes kopen? Ben jij of ken jij iemand die hobbykok is? Dan mag goed gerei niet ontbreken! Als je makkelijk en snel iets op tafel wilt zetten is goed gerei niet weg te denken. Ook als je als hobbykok uren in de keuken staat wil je een zo professioneel mogelijk resultaat behalen. En dat kan maar op één manier, namelijk met het gebruik van een scherp koksmes. Dat er veel verschil zit in prijs en kwaliteit moge duidelijk zijn. Is het zo dat een duur exemplaar per se beter is? Waar moet je op letten als je een kwalitatief en scherp mes aan wilt schaffen? Wij hebben het voor je uitgezocht! Ook lees je wat het beste koksmes is uit de test van de Consumentenbond.

Beste koksmes van 2024

Best getest Consumentenbond: Miyabi 7000D GYUTOH

Onze absolute nummer 1 in deze top 6 is de Miyabi 7000D GYUTOH. Dit prachtige mes is door de Consumentenbond als best getest. Het is een investering maar daar heb je dan ook heel je leven wat aan. Een beetje hobby kok heeft dit mes in zijn keuken hangen. Je zult je veel tijd en werk besparen omdat deze vlijmscherpe kanjer overal moeiteloos doorheen snijdt. Dit mes is zo effectief dat je uit moet kijken voor je vingers! Naast dat hij zeer makkelijk in gebruik is, is het ook nog eens een lust voor het oog. Zijn vormgeving en kleurencombinatie geeft het mes een stoere, robuuste en bourgondische uitstraling. Je krijgt spontaan zin om te koken!

Top
  • Favoriet Consumentenbond
  • Levenslange garantie
  • Multifunctioneel
Flop
  • Scherp dus pas op
  • Niet vaatwasserbestendig

Zwilling Miyabi 6000MCT Gyutoh

Het is niet voor niets dat de Consumentenbond het broertje van de Zwilling Miyabi 6000MCT Gyutoh heeft getest als beste koksmes. Als je hem ziet krijg je spontaan zin om te kokkerellen. Je merkt direct het verschil tussen een goedkoop mes en dit prachtige exemplaar. Het is zonde om hem in een keukenlade te leggen. Naast dat het design fantastisch is, snijdt hij je biefstuk makkelijk en professioneel in mooie porties. Het handvat is gemaakt van cocobolo hout. Dit is een harde houtsoort uit Midden-Amerika. Het lemet is met de hand gehamerd en daardoor van de beste Japanse kwaliteit. Het mes is dun geslepen zodat het moeiteloos door je vleesje en groente heen snijdt. Het harde staal blijft lang scherp waardoor je hem nauwelijks hoeft te slijpen. Kortom: wij zijn verliefd op deze Miyabi!

Top
  • Japanse kwaliteit
  • Gehamerd
  • Ligt lekker in de hand
Flop
  • Behoorlijke investering
  • Na lang gebruik beetje zwaar

Wusthof Classic Ikon santokumes 17cm

Het Wusthof Classic Ikon santokumes 17cm is ideaal wanneer je snel wat gezonds op tafel wil zetten. In plaats van te ploeteren met je botte mes snijdt je overal als boter doorheen. Ideaal dus wanneer je haast hebt. Het bespaart namelijk een hoop tijd én irritatie als je lekker makkelijk kunt snijden. Het biedt ook veel gemak. We zullen er geen geheim van maken dat het santokumes, ook wel Japans koksmes, onze voorkeur heeft. Het is niet het goedkoopste mes maar dan heb je ook wat. Bedenk je dat je je keukengerei iedere dag gebruikt. Je kunt dus iedere dag weer genieten van de voordelen die deze topper biedt! Het gaat om een Japans mes dat in Duitsland wordt gemaakt. Dubbel zoveel kwaliteit dus. Hang hem lekker ergens op in je keuken want het is zonde om dit prachtige mes in een laatje te leggen.

Top
  • Makkelijk een heerlijke maaltijd op tafel
  • Deukjes in het lemmet zodat niks vastplakt
  • 2 jaar garantie
Flop
  • Niet goedkoop in aanschaf

Chroma Type 301 P18

De Chroma Type 301 P18 komt met een 8,8 heel goed uit de test van de Consumentenbond. Voor ons reden om aan te nemen dat we kwaliteit in huis halen. Het mes heeft geen naden waardoor je hem super eenvoudig schoonmaakt. Wel zo prettig na een uurtje zwoegen op een lekker gerecht. Hij is vlijmscherp en blijft dit ook. De greep van het mes heeft een heel apart design. Dit maakt het een super gaaf en uniek cadeau. Doordat het uit één stuk is gesmeed is hij super stevig. Zelfs als je van jezelf geen keukenprinses bent dan zet je toch een heerlijke maaltijd op tafel. Het gebruik van het mes is eenvoudig en ook het schoonmaken is in een handomdraai gepiept. Het is een kwestie van goed afspoelen met heet water en drogen met een schone doek.

Top
  • Tijd besparen omdat hij zo makkelijk snijdt
  • Super strak en bijzonder design
  • Blijft lekker lang scherp
Flop
  • Niet vaatwasserbestendig
  • Scherp dus pas op

Global G2 Koksmes – 20 cm

Wij worden heel hebberig als we het Global G2 Koksmes – 20 cm zien. Je ziet meteen dat het gaat om kwaliteit dat ook wordt gebruikt in de professionele keuken. Hij is gemaakt van rvs. De handgreep is geribbeld voor het anti-slip effect. Wel zo veilig want rvs wordt al snel glad, zeker wanneer het nat is. De handgreep ligt opvallend lekker in de hand. Niet helemaal zeker van je zaak? Je krijgt er een jaar garantie op. Ondanks dat het mes stevig is, is het erg licht. Hierdoor kun je hem moeiteloos langere tijd achtereen gebruiken. Als kers op de taart heeft de Consumentenbond deze topper getest met een 7,5 als resultaat. Een lekkere en gezonde maaltijd klaarmaken was nog nooit zo eenvoudig!

Top
  • Roest nooit
  • Onmisbaar als je een gezin hebt
  • Dun lemmet
Flop
  • Geen opbergdoosje of hoesje
  • Handgreep wat lastig schoon te maken

Forged Olive

Als je op zoek bent naar een origineel cadeau voor een kookgek of natuurlijk gewoon voor jezelf dan is de Forged Olive de perfecte keuze! Wat direct opvalt is zijn robuuste en stoere design. Je ziet zo een viking voor je die een stuk vlees aan dit mes heeft geregen. Het lemet is handgemaakt van Japans staal waardoor het zo hard is dat het nauwelijks slijt. Let wel even op dat hij niet vaatwasserbestendig is! Het handvat is gemaakt van olijfhout waardoor hij een bourgondische uitstraling krijgt. Het mooiste is om hem aan een messenstrip te hangen. Dit prachtexemplaar hoort niet weggemoffeld te worden. Je krijgt hem geleverd in een luxe houten kist. Dit maakt hem extra leuk om cadeau te geven. Maar stiekem wil je hem zeker zelf houden.

Top
  • Geweldig cadeau
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Gratis houten kist
Flop
  • Niet vaatwasserbestendig
  • Niet uit 1 stuk gesmeed

Diamant Sabatier Riyouri

De Diamant Sabatier Riyouri is super gebruiksvriendelijk. Of het nu gaat om een heel 3-gangendiner dat je op tafel wilt zetten of het dagelijkse snijwerk, dit koksmes draait zijn hand er niet voor om. Maak je messenset dus snel compleet! Naast dat je er snel en gemakkelijk vlees, vis en groente mee snijdt werkt hij ook als wiegemes voor kruiden. Kortom, hij is eigenlijk overal goed voor. Hij is geheel gemaakt van RVS. Dit geeft hem een professionele uitstraling. Bovendien mik je hem gewoon in de vaatwasser na gebruik! Het handvat is ergonomisch vormgegeven waardoor hij lekker in de hand ligt. Daarnaast heeft het handvat een anti slip structuur. Hij glijdt dus niet per ongeluk uit je hand. Omdat het lemet en het handvat in elkaar doorlopen is hij bovendien extra hygiënisch.

Top
  • Goede prijs
  • Vaatwasserbestendig
  • Lekker licht
Flop
  • Kan te klein zijn
  • Geen Japans mes

Wusthof Classic

Een Wusthof mag uiteraard niet ontbreken in lijstje met favorieten. Het Wusthof Classic is uit één stuk edelmetaal gesmeed. Hierdoor is het een ongekend stevig mes. Het de handgreep is gemaakt van kunststof voor de optimale hygiëne. Hij is geschikt voor zowel hobbykoks als professionele koks. Dit vlijmscherpe mes van 16 cm zal je leven een stuk makkelijker maken! In plaats van met een bot rotmesje te staan snijden waan je je nu een ware chef kok. En dat bespaart je een hoop tijd. Tijd die je overhoudt voor de leuke dingen van het koken. Dit eenvoudige mes zonder poespas mag niet ontbreken in jouw keukenlade. Zet een heerlijke maaltijd op tafel alsof het is bereid in een sterrenrestaurant en laat familie en vrienden versteld staan. Hij ligt bovendien lekker in de hand waardoor je het haast niet eens merkt dat je aan het snijden bent.

Top
  • Alleskunner
  • Vaatwasserbestendig
  • Wusthof kwaliteit
Flop
  • Pas op voor je vingers
  • Niet goedkoop

Wusthof Classic Ikon W-4176-17

Met de Wusthof Classic Ikon W-4176-17 waan je je een ware Jamie Oliver. Als je hem eenmaal in huis hebt wil je niet meer zonder! In een handomdraai zet je een heerlijk en indrukwekkend gerecht op tafel, alsof het door een chef-kok is bereid. Ook als je daadwerkelijk een chef-kok bent mag dit mes niet in je collectie ontbreken. Het is een mix tussen Japanse en Duitse kwaliteit. Dat kan dus niet misgaan. Zijn eenvoud en kwaliteit maken dit mes tot een must have in je keuken. En zo niet voor jezelf dan is het een perfect cadeau voor een kookfan! Hij is ideaal voor dagelijkse snijwerkzaamheden maar ook als je uitgebreid en luxe 3 gangen diner op tafel wilt zetten. Deze Wusthof is vlijmscherp en ligt lekker in de hand. Als kers op de taart is hij ook nog eens een lust voor het oog! De Consumentenbond heeft dit mes getest met een 7,8. Over de kwaliteit hoef je dus niet te twijfelen!

Top
  • Vaatwasserbestendig
  • Professioneel
  • Onmisbaar in je keuken
Flop
  • Maar 2 jaar garantie

Beste koksmes budget tips

De aanschaf van een koksmes kan behoorlijk in de papieren lopen. Hoe je er toch een voordelig aan kunt schaffen? Dat hebben wij voor je op een rijtje gezet. Met deze tips bespaar je een hoop geld!

Vraag een koksmes cadeau

Je kunt natuurlijk zelf krom gaan liggen om een goed koksmes aan te schaffen maar je kunt er ook gewoon een cadeau vragen! Een super fijn cadeau voor als de feestdagen of je verjaardag eraan komt. Dit scheelt je een hoop geld. Bovendien zullen je partner, familie of vrienden allang blij zijn dat je om een cadeau vraagt in plaats van dat zij weer iets moeten bedenken. Met de lekkere gerechten die je ermee gaat klaarmaken hebben zij er ook nog wat aan!

Koksmes aanbieding

Waarom zou je de hoofdprijs betalen als dit niet nodig is? Het vergt wat geduld maar dat voel je in de portemonnee. Wacht gewoon tot er een leuke koksmes aanbieding voorbij komt en sla dan toe. Zeker als je een duurder exemplaar op het oog hebt is dit de moeite waard.

Investeer in een goed koksmes

Goedkoop is duurkoop. Deze stelling gaat zeker op bij de aanschaf van een koksmes. Toch is het niet zo dat hoe duurder het mes is hoe hoger de kwaliteit. Gebruik daarom je verstand en let vooral op de specificaties van het mes. Het materiaal is één van de belangrijkste aandachtspunten. Dit bepaalt namelijk of het mes scherp en duurzaam is.

Beste goedkope koksmes

Zoals gezegd is het duurste mes zeker niet per se het beste mes. We zijn dus voor je op zoek gegaan naar de beste balans tussen een betaalbaar en kwalitatief goed koksmes. Als absolute winnaar komt het koksmes van KitchenBrothers uit de bus. Het gaat om een Japans koksmes gemaakt van RVS. Voor een zacht prijsje kun je genieten van dit 20 cm lange mes. Het handvat is gemaakt van pakka hout. Hij wordt geleverd in een prachtig doosje.

In combinatie met zijn kleine prijs is het een geweldig mes om cadeau te geven (maar ook heel leuk om zelf te houden). Dankzij de ergonomische grip heb je nauwelijks door dat je hem vasthoudt tijdens het snijden. Dit mes van KitchenBrothers is een must have in iedere keuken. Je snijdt er moeiteloos vlees, vis, groente, fruit of kruiden mee. Hij is dus van alle markten thuis!

Koksmes kopen: dit moet je weten

Welke soorten messen zijn er?

Een koksmes is onmisbaar in iedere keuken. Je kunt hem voor van alles gebruiken en hij bespaart je een hoop tijd en moeite. Maar welke messen zijn er eigenlijk nog meer en wat heb je eraan? Nou, te veel om op te noemen. Dat gaan we dus ook niet doen. Wel noemen we de absolute must haves voor in jouw keuken.

Het santokumes komt het dichtst in de buurt van een klassiek koksmes. Het is namelijk een Japans koksmes. Het grootste verschil tussen beide is de vorm van het lemet. Een santokumes loopt schuin af. Hier pas je dan ook je snijtechniek op aan.

Een officemes is een uit de kluiten gewassen schilmesje. Net als een koksmes is dit een echte alleskunner in de keuken. Hij is echter kleiner dan een koksmes. Dit maakt hem geschikt voor het snijden van kleinere dingen zoals uit of kleine groente. Ook voor het schillen van fruit leent dit mes zich prima.

Een vleesmes is wat formaat meestal hetzelfde als een koksmes. Het verschil is dat het lemmet smaller is. Dit is handig om effectief en snel door de structuur van vlees heen te snijden. Niet alleen kun je dit mes voor vlees gebruiken maar ook voor vis kan het ideaal zijn. Kortom, een super handig keukenhulpje dat niet in je collectie mag ontbreken!

Bij een gekarteld mes denk je terecht al snel aan een broodmes. Door de kartels heeft dit mes meer grip op het brood. Als je een zagende beweging maakt zonder te drukken krijg je prachtig afgesneden stukjes brood. Daarnaast wordt er voor tomaat en worst ook vaak een gekarteld mes gebruikt.

Wat zijn de beste koksmes merken?

Al in 1814 werd Wusthof opgericht in het Duitse Solingen. Tot op de dag van vandaag staat Solingen bekend als de messenstad van Europa. De messen die ze vervaardigen zijn van absolute topkwaliteit. Hun messen worden gesmeed of gesneden uit het beste edelstaal. Als je koksmes zegt dan zeg je Wusthof.

Bij Miyabi doen ze niet alsof hun messen Japans zijn, dit is ook werkelijk zo. En dit is terug te zien in hun assortiment. De speciale wijze van produceren en de materialen die hierbij gebruikt worden gaan al van generatie op generatie. Dit is ooit begonnen met het maken van zwaarden. De fabriek staat in het Japanse Seki. Dit is de Japanse versie van Solingen.

Niet alleen staat Diamont Sabatier paraat voor de consument maar ook in professionele horecakeukens zijn hun messen de meest gebruikte. Oorspronkelijk is Diamont Sabatier een specialist op het gebied van het maken van messen uit één stuk. Echter, ze hebben zich steeds verder ontwikkeld en hun assortiment uitgebreid. Niet alleen voor messen maar ook voor allerlei andere keukenhulpstukken kun je bij Diamont Sabatier terecht.

Wat is een koksmes?

Een koksmes is een stevig mes dat je niet kunt buigen. Het handvat kan bovendien niet losraken. Dat kenmerkt een koksmes. De naam spreekt gelijk tot de verbeelding. Hij wordt namelijk door professionele koks gebruikt. Het is een echte alleskunner. Je snijdt er in een handomdraai vlees, vis, groente en andere dingen mee.

Santokumes of koksmes?

Een santokumes is een Japans koksmes. Maar voor welk type moet je gaan, het klassieke model of het Japanse keukenhulpje? Wij gaan dan toch echt voor het santokumes. Kwalitatief gezien is deze beter. Hij is gemaakt van harder staal en scherper geslepen een klassiek model.

Koksmes tips: zo maak je de beste koop keuze

Alles in je keuken klopt maar er ontbreekt nog 1 ding: een koksmes. Hoog tijd dus om deze aan te schaffen. Je maakt de heerlijkste gerechten in een handomdraai klaar. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een koksmes aan wilt schaffen? Wij hebben het voor je uitgezocht om een miskoop te voorkomen. Breng om te beginnen je wensen in kaart zodat je weet waar je naar zoekt. Voor welke producten wil je het mes gebruiken? Hoe belangrijk vind je het design? Is het mes voor jezelf of een cadeau? Welke lengte heeft je voorkeur? Wat wil je maximaal voor het mes uitgeven?

  1. Materiaal

    Koksmessen kunnen van vele verschillende materialen gemaakt zijn. Het is heel persoonlijk waar je de voorkeur aan geeft. Sommige messen bestaan zelfs uit 1 stuk. Het voordeel van RVS messen is dat ze makkelijk schoon te houden zijn. Het belangrijkste van een koksmes is dat hij scherp is. Over het algemeen geldt dat hoe harder het materiaal is hoe scherper het mes. RVS is een prima materiaal maar staal nog beter. Keramische messen zijn lastig te slijpen als ze bot worden. Daar staat tegenover dat dit niet snel gebeurt.

    Daarnaast kan het handvat van verschillende materialen gemaakt zijn. Dit loopt uiteen van kunststof, hout, bamboe tot leer. Het is maar net wat je lekker in de hand vindt liggen. De combinatie van materialen geeft een mes bovendien een unieke uitstraling.

  2. Lengte en dikte

    De lengte van een koksmes loopt uiteen van 10 cm tot wel 40 cm. Wat je wilt snijden bepaalt welke lengte het meest geschikt is. Alhoewel gezegd moet worden dat een koksmes over het algemeen een echte alleskunner is. Of het nu gaat om vlees, vis, groente, fruit of zelfs kruiden, met een koksmes is het binnen een mum van tijd voor elkaar! Het meest gangbare formaat is 20 cm.

    Naast de lengte is ook de dikte van een mes erg belangrijk. Je kunt zelf wel nagaan dat hoe dikker het mes is hoe moeilijker het is om ergens doorheen te snijden. Een zo dun mogelijk snijd gedeelte is daarom onmisbaar. Dit zijn meestal de messen die niet gemaakt zijn van RVS. Deze messen zijn gemaakt van het hardste staal. Omdat ze moeilijk te bewerken zijn, kan de prijs flink oplopen.

  3. Koksmessen set

    Als je een beginnend hobbykok bent of je gaat net op jezelf dan wil je investeren in goede messen. Waarschijnlijk wil je al je messen vervangen of nieuw aanschaffen. Waarom zou je dan alle messen los kopen? Met een set ben je in 1 keer klaar! Bovendien is het leuk om een (koks)messenset cadeau te geven. Een bijkomend voordeel is dat een messenset vaak op een magnetische strip of in een messenblok wordt geleverd. Super praktisch dus en het staat ook nog eens mooi op je aanrechtblad.

  4. Slijpstaaf

    Hoe goed de kwaliteit van een mes ook is, uiteindelijk moet ieder mes geslepen worden. Houd er dus rekening mee dat je naast een mes ook een slijpstaaf aan moet schaffen als je deze nog niet hebt. Zorg ervoor dat je dit bijhoudt zoals je zelf je haren en nagels moet knippen. Het is een onvermijdelijk onderhoud. Als je het mes te bot laat worden loop je het risico dat je te veel van het mes weg moet slijpen.

Conclusie

Een koksmes is een echte alleskunner die in geen enkele keuken mag ontbreken. Er zijn koksmessen in allerlei prijsklasses. De duurste is niet per se de beste. Wel heeft het materiaal waar het mes van gemaakt is veel invloed op de scherpheid. Hoe harder het materiaal is, hoe beter. Een goed mes is vlijmscherp. Het komt niet voor dat een mes helemaal niet bot wordt. Ken je een kookgek en ben je op zoek naar een origineel cadeau? Dan biedt een goed koksmes uitkomst!

Als je voor het beste exemplaar wilt kiezen dan doe je er goed aan voor een santokumes te kiezen. Dit is het neusje van de zalm als het om koksmessen gaat.

Tips voor in je keuken

Een goede snijplank is uiteraard onmisbaar in de keuken van de hobbykok! Bovendien mag een mooie messenset niet ontbreken. Maak je gerechten klaar op een inductie kookplaat met afzuiging in een hapjespan. Voor een mooi gedekte tafel is een goede serviesset en bestekset bovendien essentieel.

Vorige

Beste rookoven van 2024

Volgende

Beste personenweegschaal van 2024

Laatste van Blog

withemes on instagram