Beste ergonomische muis van 2024

Een ergonomische muis kopen is niet zo eenvoudig als het lijkt. RSI klachten worden veelal onderschat. Vaak besteed je pas aandacht aan een goede en ergonomische werkhouding als het al te laat is. Je hebt de klachten namelijk al. Stijfheid, tintelingen, spierspanning en pijn in je pols en arm zijn maar enkele voorbeelden van waar je allemaal last van kunt krijgen als je een verkeerde muis gebruikt. Zeker als je werk hebt waarbij je veel moet klikken dan is het noodzakelijk om hier aandacht aan te besteden. Een ergonomische muis wordt ook wel een verticale muis of anti RSI muis genoemd. Als je al klachten hebt zullen deze verlicht worden en als je ze nog niet hebt dan voorkom je ze. Wij hebben voor je uitgezocht wat de beste ergonomische muis van het moment zijn en hoe je de beste keuze maakt.

Beste ergonomische muis koop keuzes van 2021

Logitech M570 – Draadloze Trackball Muis

Met de Logitech M570 – Draadloze Trackball Muis hoef je je arm en pols nauwelijks te gebruiken waardoor deze worden verlicht. Hij neemt daarnaast weinig ruimte in beslag waardoor je hem ook op een kleine werkplek makkelijk kunt gebruiken. De batterij gaat maar liefst 18 maanden mee. Daar heb je dus voorlopig geen omkijken naar. Deze topper werkt draadloos waardoor je geen gedoe meer hebt met allerlei snoeren. De trackbal is super praktisch in gebruik. Hij blijft netjes zitten als je hem op de kop houdt maar je haalt hem er even makkelijk uit om hem schoon te maken.

Top
 • Aantrekkelijk design
 • Gelijk klaar voor gebruik
 • Weinig kracht nodig
Flop
 • Niet geschikt voor linkshandigen
 • Geen goedkope keuze

Trust Sferia – Draadloze Ergonomische Trackball Muis

De Trust Sferia – Draadloze Ergonomische Trackball Muis is ideaal wanneer je uren achter elkaar zit te werken. Zeker wanneer je veel thuis werkt is het verleidelijk om aan de keukentafel te gaan zitten met je laptopje. Met alle gevolgen van dien. Deze Trust voorkomt dat je RSI klachten krijgt. Hij is zo ontworpen dat je arm, hand en pols worden ontlast. De duimknoppen kun je zelf instellen voor een nog makkelijker gebruik. De trackball zorgt ervoor dat je met minimale inspanning kunt doen wat je wilt. En het staat ook nog eens heel gaaf!

Top
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Draadloos
 • 2 jaar garantie
Flop
 • Alleen voor rechtshandigen
 • Relatief grote muis

Deluxe Ergonomische verticale USB muis

De Ergonomische verticale USB muis van Deluxe is een ware aanwinst. Als je hem eenmaal hebt wil je niet meer zonder. Je sluit hem heel makkelijk aan en hij werkt direct. Voor iedere hand grootte is hij geschikt, zelfs voor grote handen ligt hij lekker in de hand. De rubberen coating zorgt ervoor dat je hand niet wegglijdt. Hadden we al genoemd dat hij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft? Bovendien heeft hij een stoere uitstraling waardoor hij prachtig zal staan op je bureau. Deze topper voorkomt dat je een muisarm krijgt.

Top
 • Prima prijsje
 • Super cool design
 • DPI instelbaar
Flop
 • Het gebruik is even wennen
 • Geen verlichting

Jelly Comb Vertical Wireless Ergonomic Mouse

Ook aan de linkshandigen onder ons hebben we gedacht. De Vertical Wireless Ergonomic Mouse van Jelly Comb staat tot je dienst. Deze eenvoudige maar zeer praktische en ergonomische muis is onmisbaar als je RSI klachten wilt voorkomen. Hij vermindert de belasting van je pols en arm. Daarnaast is deze muis een lust voor het oog. Je hoef je er dus zeker niet voor te schamen. Door zijn zachte prijsje wordt hij nog aantrekkelijker. Bovendien is hij erg stil in gebruik. Meestal heb je zelf geen last van het geluid dat je zelf maakt maar degene naast je wel. Ideaal voor op kantoor dus!

Top
 • Budget prijsje
 • Cool design
 • Ideaal voor linkshandigen
Flop
 • Kan te klein zijn voor grote handen
 • Niet voor rechtshandigen

Minicute EZmouse 2 verticale ergonomische

Ook deze Minicute EZmouse 2 verticale ergonomische is voor linkshandigen. Deze topper bewijst dat een goede muis niet altijd per se van een bekend merk afkomstig hoeft te zijn. Tegenwoordig hebben zo’n 1 op de 6 mensen last van RSI klachten omdat we steeds meer digitaal werken, met name met verkeerde uitrusting. Zorg voor je gezondheid en dat je niet tot deze groep gaat behoren. De palm van je hand krijgt ondersteuning en de vormgeving van deze muis is zo dat de belasting wordt verdeeld waardoor je geen klachten krijgt. Hij ligt bovendien lekker in de hand omdat hij de natuurlijke lijnen van je arm volgt.

Top
 • Compact
 • Aantrekkelijke vormgeving
 • 30 dagen op proef
Flop
 • Relatief prijzig
 • Muis kabel wordt stug bevonden

Logitech MX Anywhere 2S 

Zelfs op gladde tafels kun je prima uit de voeten met de Logitech MX Anywhere 2S. Na het snelle opladen gaat hij wel tot 70 dagen mee! Het scroll gemak is erg groot. Je merkt nauwelijks dat je dit doet en hij werkt erg nauwkeurig. Je gebruikt hem draadloos dus je hebt geen geouwehoer met allerlei draden en snoeren meer. Dat houdt je bureau netjes. Het is een ergonomische muis zonder poespas. De houding die je aanneemt zorgt ervoor dat een muisarm wordt voorkomen of dat de klachten die je al hebt worden verlicht.

Top
 • Zeer compact
 • Ligt lekker in de hand
 • Gave kleur
Flop
 • Relatief prijzig
 • Kan te klein zijn voor grote handen
 • Alleen oplaadkabel en geen lader meegeleverd

Goedkope ergonomische muis budget tips

De prijzen van een ergonomische muis lopen erg uiteen. Een goede muis hoeft zeker niet per se duur te zijn. Als je maar een klein budget hebt dan helpen wij je op weg met een aantal budget tips.

Ergonomische muis aanbieding

Het is zonde om de hoofdprijs voor een ergonomische muis te betalen als je ook een aanbieding af kunt wachten. Dit kost wellicht wat meer tijd maar kan een hoop geld schelen. Daarnaast geeft het je de gelegenheid om nog even door te sparen. Houd alle aanbieders goed in de gaten en vergelijk prijzen met elkaar zodat je niet onnodig te veel betaalt.

Ouder model

De nieuwste snufjes kosten vaak het meeste geld. Als je daar het geld voor hebt en je vindt het leuk dan geeft het natuurlijk niet om een super hippe muis aan te schaffen. Maar je kunt ook voor een wat ouder model kiezen dat net zo goed is. Scheelt toch weer!

Beste goedkope ergonomische muis

Dat een kwalitatief uitstekende muis niet duur hoeft te zijn bewijst de Trust Verto. Je gaat voor een duurzame keuze. Het is niet per se de allergoedkoopste muis maar wel de muis met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Hij heeft een bereik tot wel 10 meter. Ook tijdens lange werkdagen zul je ondersteuning en comfort ervaren met deze budget topper. Je arm en pols komen tot rust wat ervoor zorgt dat klachten worden vermindert of voorkomen. Als je hem eenmaal gewend bent wil je niet meer anders. Hij is bovendien erg gebruiksvriendelijk en je maakt hem in een handomdraai gebruiksklaar. Kortom, wij willen niet meer zonder de Trust Verto!

Ergonomische muis kopen: dit moet je weten

Wat is ergonomisch?

Je hoort de term ergonomisch steeds vaker voorbij komen. Maar wat is dat eigenlijk, ergonomisch? Ergonomisch werken houdt simpel gezegd in dat je je werkplek zo inricht dat lichamelijke klachten worden voorkomen. Niet alleen een ergonomische muis is belangrijk, maar ook de juiste hoogte van je beeldscherm, je bureaustoel en het bureau zelf. Wij zetten de ergonomische muis in het zonnetje. Deze belast je pols en arm nagenoeg niet waardoor er geen klachten onstaan.

Wat is een ergonomische muis?

Een ergonomische muis wordt ook wel een verticale muis genoemd. Hij is zo ontworpen dat je hand en arm een houding hebben waar geen lichamelijke klachten mee ontstaan. Zeker wanneer je veel thuis werkt is het geen luxe maar een noodzakelijkheid om te zorgen dat je dit goed in orde hebt.

Welke soorten ergonomische muizen zijn er op de markt?

De ergonomische muis is steeds populairder. Dat is niet zo gek want we werken steeds vaker thuis. Het is dus extra belangrijk om je werkplek ook thuis ergonomisch in te richten. Maar welke soorten zijn er eigenlijk? Om te beginnen is er de muis met trackball. De trackball zorgt met name voor verlichting van belasting van je pols. Het kan wel even wennen zijn om dit type muis te leren bedienen. Wat formaat betreft is hij meestal forser dan een gewone muis. Daarnaast geeft de bal het geheel een gaaf design.

Dan is er de verticale muis. Zoals de naam al doet vermoeden gebruik je deze muis verticaal in plaats van horizontaal. Je pakt hem vast zoals je iemand een hand zou geven. Hierdoor wordt de belasting op je handen verdeeld. Je spierspanning wordt verlaagd zodat er geen klachten kunnen ontstaan aan je hand, pols of arm. Er is ook nog onderscheid te maken tussen een ergonomische muis voor links- of rechtshandigen en een muis met of zonder draad.

Wat is RSI?

RSI is een afkorting voor Repetitive Strain Injury. RSI omvat spier- en gewrichtsklachten ontstaan door het uitvoeren van hetzelfde werk, lang tijd achter elkaar. Het is een moderne aandoening aangezien dit vooral wordt veroorzaakt door het gebruik van de computer en muis. Symptomen zijn dat je pijn, tintelingen en stijfheid kunt ervaren. Het heeft invloed op je hele lichaam. Je kunt het in je nek, schouder, rug en armen voelen. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor ergonomisch werken. Een ergonomische muis helpt je klachten te voorkomen of te verlichten.

Ergonomische muis tips: zo maak je de beste koop keuze

Ergonomische muis kopen? De voordelen en de noodzakelijkheid van een ergonomische muis zijn wel duidelijk geworden. Maar waar moet je op letten als je een ergonomische muis koopt? Dat hebben wij voor je op een rijtje gezet!

 1. Draadloze muis

  De draadloze muis is erg in populariteit toegenomen. En niet voor niets. Je laadt hem op en hij kan er weer een tijdje tegenaan! Super handig dus. Daarnaast heb je geen gedoe meer met allerlei snoeren. Zo blijft je bureau netjes. Ook ergonomische muizen zijn vaak draadloos. Het enige nadeel is dus dat je soms de batterij moet vervangen of dat je hem op moet laden. Wil je hier niet aan hoeven denken? Ga dan voor een muis met draad.

 2. Links- of rechtshandig

  Het lijkt misschien erg voor de hand liggend maar het is erg belangrijk of je links- of rechtshandig bent bij de aanschaf van een muis. Met name linkshandigen zullen hier automatisch al op letten. Niet iedere muis is geschikt voor iedere hand. Check dit dus van te voren goed om een miskoop te voorkomen. Gelukkig is er een ruim aanbod ergonomische muizen voor linkshandigen. Een muisarm kan zowel links of rechts onstaan!

 3. Bediening

  Welk soort bediening je prettig vindt bij je ergonomische muis is erg persoonlijk. De ene zweert bij een trackball terwijl de ander knoppen juist fijner vindt. Ga dus bij jezelf na wat jij de ideale bediening vindt. Een trackball voorkomt dat je de muis iedere keer moet bewegen. De muis blijft dus op dezelfde plek staan. Daarnaast ligt zo’n bal lekker in de hand omdat het de natuurlijke vormen van je hand volgt en ondersteunt. Dit voorkomt dat je schouder-, pols- en nekklachten krijgt.

 4. Formaat

  Wat voor de buurvrouw een goede ergonomische muis is kan voor jou een miskoop zijn. Alles valt en staat met het formaat van de muis. Jouw hand kan immers veel groter of kleiner zijn dan die van iemand anders. Let dus altijd op het formaat van een muis en of deze lekker in de hand ligt. Anders heb je er nog niets aan. Een kleine muis is met een grote hand niet prettig en andersom ook niet.

 5. Aansturing

  Bedenk je voordat je tot een aankoop overgaat waar je de muis wilt gebruiken. Je hebt namelijk de keuze uit een optische, laser, touch en trackball muis. Een optische muis wordt aangestuurd door een heel klein cameraatje. Hierdoor is hij heel precies te gebruiken. Voor een glazen ondergrond is deze echter niet geschikt. Heb je een glazen tafel? Geen man overboord. Met een laser muis is het zo gepiept. Door middel van een pulserende laser wordt dit type muis aangestuurd en werkt hij ook prima op een glazen ondergrond.

  Een touch muis bestuur je niet door middel van fysieke knoppen maar deze reageert op de bewegingen van je vingers. De Apple Magic Mouse is een perfect voorbeeld van dit type aansturing. Tenslotte is er de trackball. Ideaal wanneer je de muis niet wilt bewegen. Lekker stil in gebruik. Bovendien voorkom je RSI klachten.

Conclusie

Een ergonomische muis of verticale muis is eerder noodzakelijk dan een luxe. Je voorkomt dat je een muisarm of andere RSI klachten krijgt. Die investering in de toekomst en in je gezondheid is erg belangrijk. Daarnaast werkt het veel prettiger en comfortabeler. Het is persoonlijk welk type ergonomische muis je het fijnst vindt werken. Tegenwoordig hoeft een ergonomische muis niet meer duur te zijn. De duurste is niet per se de beste keuze. Een ergonomische muis met een trackball ligt lekker in de hand en blijft op dezelfde plek staan. Een verticale muis zorgt ervoor dat je de juiste werkhouding aanneemt.

Tip: monitor

Maak je thuiswerkplek compleet met een goede monitor.

Vorige

Beste cadeau voor vaders van 2024

Volgende

Beste monitor van 2024

Laatste van Blog

withemes on instagram