Zijn ashwagandha supplementen de beste keuze?

Ashwagandha is misschien lastig uit te spreken (ash-waa-gan-da), maar deze kleine, groenblijvende plant is uitgegroeid tot een populair gezondheidssupplement, ook bij mannen.

Ashwagandha wordt aangeprezen als de ultieme remedie tegen het leven in de 21e eeuw en staat bekend als een 'adaptogeen'. Met andere woorden, het is een natuurlijke stof die het lichaam helpt zich aan te passen aan stress. In dit artikel proberen we te ontleden het kopen van het beste ashwagandha supplement de moeite waard is.

Geschiedenis van ashwagandha

Hoewel het misschien nieuw is voor ons Nederlanders, is ashwagandha een krachtig kruid dat prominent aanwezig is in de Ayurvedische geneeskunde, een van de oudste medische systemen ter wereld, en de geschiedenis van het gebruik ervan als medicijn gaat terug tot 6000 na Christus.

De bioactieve bestanddelen in de plant oefenen antioxidante, ontstekingsremmende en immunomodulerende activiteiten uit die volgens kruidenkenners stress en angst kunnen verminderen, het testosteronniveau kunnen verhogen en mogelijk de symptomen van bepaalde ziekten kunnen verlichten.

In een wereld vol onophoudelijke agendameldingen is een natuurlijke stressverlagende oplossing zeker aantrekkelijk. De moderne wereld brengt voor velen veel stress en lange werktijden met zich mee en hierdoor is ashwagandha waarschijnlijk interessant voor mensen die natuurlijke oplossingen voor stress willen, hun energieniveau willen verbeteren en willen profiteren van een verhoogde mentale helderheid.

Waar komt ashwagandha vandaan?

Ashwagandha komt oorspronkelijk uit India, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De botanische naam is withania somnifera, maar het wordt ook wel Indiase ginseng of winterkers genoemd.

Als dit allemaal een beetje te ver weg lijkt van je plaatselijke supermarkt, ashwagandha maakt deel uit van de nachtschadefamilie, waartoe ook aardappelen, tomaten, paprika's en chilipepers behoren.

Hoewel er verschillende delen van de plant worden gebruikt, waaronder de bladeren, zaden en zelfs vruchten, wordt de ashwagandha wortel het meest gebruikt.

Kenmerken van ashwagandha

Ashwagandha past zich aan de behoeften van het lichaam aan, helpt het te ondersteunen en negatieve veranderingen in tijden van emotionele en fysieke stress te verminderen door het endocriene en zenuwstelsel te versterken. Dit vermogen om het lichaam te helpen zich aan te passen aan stress wordt weerspiegeld door haar vermogen om te gedijen in zeer droge omstandigheden in bodems van slechte kwaliteit. De meeste planten zouden in zo'n omgeving lijden onder ernstige stress.

Hoe ruikt ashwagandha?

Ashwagandha zou naar paarden ruiken – ashva betekent niet voor niets 'paard' en gandha betekent 'geur' in het Sanskriet – en de naam verwijst ook naar de paardachtige kracht die het kruid zou stimuleren. Laat je echter niet afschrikken door de paardenconnotaties. Hier bespreken we de wetenschappelijk onderbouwde voordelen van ashwagandha, inclusief de dosering en bijwerkingen.

Voordelen van ashwagandha

Hoewel er een hele reeks gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan het gebruik van ashwagandha, waaronder cognitieve functies, ondersteuning van het immuunsysteem, bijnierfunctie, sportprestaties, energiemetabolisme en meer, zijn de onderzoeken bij mensen tot nu toe kleinschalig.

Er zijn ook variabelen in de manier waarop ashwagandha wordt benaderd – met de bladeren, zaden, vruchten en wortels is op verschillende manieren geëxperimenteerd en er is geen standaard dosering die door moderne klinische onderzoeken is bestudeerd. Toch is de bestaande wetenschap veelbelovend.

Ayurveda beschouwt ashwagandha als een van de meest gewaardeerde verjongende kruiden, in het Sanskriet bekend als een 'rasayana'. Rasayana's worden geacht zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het leven te verbeteren, de geest te voeden en de fysieke kracht te vergroten, waardoor ze perfect zijn voor als we ons zwak en uitgeput voelen.

Ashwagandha verzacht angst en stress

De belangrijkste chemische ingrediënten in ashwagandha zijn withaferin A en withanolide A. Deze bootsen GABA na, een aminozuur dat werkt als een neurotransmitter in je centrale zenuwstelsel en de zenuwactiviteit kalmeert, volgens een knaagdierstudie van de California State University.

En onderzoek bij mensen heeft aangetoond dat het symptomen van stress en angst kan verminderen. Toen onderzoekers in India mensen met chronische stress vroegen om een supplement met ashwagandha wortel, rapporteerde 69 procent een vermindering van angst en slapeloosheid, vergeleken met 11 procent in de controlegroep.

Uit verschillende onderzoeken – zowel bij dieren als bij mensen – is gebleken dat ashwagandha ook helpt om het cortisolniveau te verlagen. "Stress veroorzaakt een piek in de bijnierhormonen – adrenaline en cortisol – die de alertheid verhogen," zegt Pool.

Ashwagandha reguleert niet alleen onevenwichtige cortisolspiegels en voedt de bijnieren, vervolgt Pool, maar het werkt ook tonisch. "Dit betekent dat het een uitgeput of geagiteerd zenuwstelsel versterkt en tegelijkertijd kalmeert," zegt hij.

Ashwagandha verbetert spiergroei en kracht

Het kruid kan je sportschool sessies ook supervrolijk maken, want het is aangetoond dat het de spiermassa vergroot, het lichaamsvet vermindert en de kracht bij mannen vergroot. In een onderzoek onder 57 mannen leidde het innemen van ashwagandha tot significante toenames in spiermassa en kracht en tot meer dan een verdubbeling van de afname in lichaamsvetpercentage in vergelijking met een placebogroep.

Uit een ander onderzoek bleek dat gezonde mannen die ongeveer een gram ashwagandha per dag namen, na 30 dagen een toename in spierkracht zagen. Deze kwaliteit van ashwagandha maakt het ook nuttig voor het herstel van zwakte in een herstelperiode na ziekte.

Ashwagandha verbetert de hersenfunctie en het geheugen

Ashwagandha wordt van oudsher in de Ayurveda gebruikt om het geheugen te verbeteren, ondersteund door onderzoek waaruit blijkt dat het antioxidant activiteit bevordert die zenuwcellen beschermt tegen schadelijke vrije radicalen.

Studies suggereren dat het ook de kracht heeft om andere aspecten van de hersenkracht te verbeteren. Volwassenen die tweemaal daags 300 mg ashwagandha-wortelextract namen, verbeterden in één onderzoek hun algemene geheugen, taakprestaties en aandacht aanzienlijk. In een onderzoek onder gezonde mannen zorgde het supplement voor significante verbeteringen in reactietijd en taakprestaties.

Tot slot: geeft ashwagandha bijwerkingen?

Ashwagandha lijkt veilig op de korte termijn, maar de effecten op de lange termijn zijn niet bekend, simpelweg omdat er geen robuuste wetenschappelijke studies zijn.

Hoewel het supplement in kleine hoeveelheden waarschijnlijk geen onaangename bijwerkingen veroorzaakt, kunnen grotere doses maagklachten, diarree en overgeven veroorzaken – ga dus niet te ver met de capsules. Ashwagandha staat er ook om bekend dat het slaperigheid en sufheid kan veroorzaken, dus neem het liever 's avonds.

Omdat het een vrij krachtig kruid is, kan ashwagandha een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen – met name medicijnen tegen schildklier, bloedsuiker en bloeddruk. Als je een van deze medicijnen neemt, overleg dan met je arts voordat je het voor de eerste keer probeert. Iedereen met een auto-immuunziekte zoals multiple sclerose of lupus moet ashwagandha helemaal vermijden.

Vorige

Sim Only, de beste keuze voor jou!

Volgende

Beste hordeur voor de schuifpui

Laatste van Blog

withemes on instagram